Κρατικοποιείται η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισλανδίας

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 09:21
UPD:09:23

Τον έλεγχο της μεγαλύτερης εγχώριας τράπεζας Kaupthing Bank αναλαμβάνει η Χρηματοοικονομική Εποπτική Αρχή της Ισλανδίας (FSA), προχωρώντας στην τρίτη κρατικοποίηση τραπεζικού ιδρύματος από τότε που επιδεινώθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η FSA επισημαίνει ότι θα εγγυηθεί πλήρως για τα εγχώρια αποθεματικά της Kaupthing. Στόχος της εξαγοράς, σύμφωνα με την FSA, είναι να παράσχει ένα «λειτουργικό εγχώριο τραπεζικό σύστημα».

Η τραπεζική βιομηχανία της Ισλανδίας έχει βρεθεί στη δίνη της κρίσης, υπό το βάρος δανεισμού που ξεπερνά κατά 12 φορές το μέγεθος της οικονομίας της χώρας. Ήδη, το κράτος έχει αναλάβει τον έλεγχο της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας, Glitnir Bank και Landsbanki Islands.

Χθες, ο Ισλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενδεχομένως να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς η χώρα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της χώρας εγκατέλειψε χθες τα σχέδια για «κλείδωμα» του νομίσματός της, υποδηλώνοντας πως δεν είναι σε θέση να σταματήσει την διολίσθησή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα