Ενεργειακή κρίση: Το μπαλάκι στους υπουργούς Ενέργειας

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 07:12
UPD:07:14
REUTERS/Yves Herman

Στο Λουξεμβούργο συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ με στόχο την εξειδίκευση των μέτρων που συμφωνήθηκαν την προγούμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν ως βάση το προσχέδιο Επείγοντος Κανονισμού που έχουν ήδη καταρτίσει οι υπηρεσίες της Κομισιόν και το οποίο ενσωματώνει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές.  Οι υπουργοί θα τοποθετηθούν με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, δίνοντας τις κατευθύνσεις για να τις επεξεργασθεί και να τις εξελίξει.

Τα μέτρα όπως τα κωδικοποιεί η «Ν»  διαρθρώνονται σε τρεις άξονες: Κοινές αγορές φυσικού αερίου και βέλτιστη αξιοποίηση υποδομών, πρωτοβουλίες για τις τιμές φυσικού αερίου και  μέτρα για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού. Διαβάστε εδώ αναλυτικά. 

Στο ζήτημα του πλαφόν, εκτιμάται ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να τηρήσει τις ισορροπίες προσπαθώντας να μην προκαλέσει όσους αντιδρούν και κυρίως τη Γερμανία, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό υποστηρικτών που τάσσονται υπέρ ενός ανώτατου ορίου τιμής το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τις αγορές ακόμη και εάν δεν χρειαστεί εν τέλει να τεθεί σε εφαρμογή, αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

Παράλληλα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα επιδιώξουν μια γενική προσέγγιση σχετικά με την πρόταση για οδηγία σχετικά για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα