Ουκρανικά σιτηρά: Επείγοντα μέτρα για «απεγκλωβισμό» των πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα ζητά ο ΟΗΕ

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 18:02
UPD:18:07
REUTERS/STRINGER

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα πως χρειάζονται "επείγοντα" βήματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τη συσσώρευση τουλάχιστον 150 πλοίων που εμπλέκονται σε μια συμφωνία η οποία επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι μπλοκάρει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο προκειμένου να μετριαστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και η οποία έρχεται για ανανέωση τον επόμενο μήνα. Η Ρωσία έχει απειλήσει ότι θα αποχωρήσει.

Πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και άλλα τρόφιμα προς και από ουκρανικά λιμάνια πρέπει να επιθεωρούνται από ομάδες που συγκροτεί το τετραμερές Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) σε αγκυροβόλια στην Τουρκία.

"Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 150 πλοία που περιμένουν γύρω από την Κωνσταντινούπολη για να κινηθούν και αυτές οι καθυστερήσεις μπορεί να προκαλέσουν διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις λιμενικές επιχειρήσεις", δήλωσε η Ισμήνη Πάλλα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την Πρωτοβουλία Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.

Η εκπρόσωπος είπε πως το JCC αύξησε πρόσφατα σε πέντε τον αριθμό των ομάδων επιθεώρησης.

Το Reuters ανέφερε πως ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν αυξήθηκε απότομα τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα τα αγκυροβολημένα πλοία στη θάλασσα του Μαρμαρά να εκτείνονται πέρα από τον ορίζοντα στην Κωνσταντινούπολη.

Τα τέσσερα μέρη της συμφωνίας --Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και ΟΗΕ-- διαπραγματεύονται τώρα μια ενδεχόμενη επέκταση και διεύρυνση πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 19ης Νοεμβρίου.

"Ο ΟΗΕ συγκαλεί τα μέρη καθημερινά και έχει καλέσει για την πλήρη και με καλή πίστη συμμετοχή στη συμφωνία και την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον επείγοντα μέτρα έτσι ώστε η εφοδιαστική αλυσίδα να μην διακοπεί και η Πρωτοβουλία να συνεχίσει να παραδίδει περισσότερα τρόφιμα που τόσο πολύ χρειάζονται στον κόσμο", είπε η Πάλλα.

Η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών άνοιξε τον δρόμο για την επανάληψη της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία από τρία λιμάνια που είχαν κλείσει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Η Μόσχα εξασφάλισε επίσης εγγυήσεις για τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Μέχρι τώρα η Ουκρανία έχει εξαγάγει 8,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών και άλλων τροφίμων με 379 εξερχόμενα ταξίδια βάσει της συμφωνίας, ανέφερε το JCC.

Ο Αμίρ Αμπντούλα, συντονιστής του ΟΗΕ για την Πρωτοβουλία Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε στο Reuters αυτό τον μήνα ότι ζήτησε από τη Ρωσία και τα υπόλοιπα μέρη να σταματήσουν τις "πλήρεις" επιθεωρήσεις εξερχόμενων πλοίων προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές επιθεωρήσεις που δημιουργούν "σημαντικές" καθυστερήσεις στην εξαγωγή ουκρανικών διατροφικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι "υποκινούμενες πολιτικά" και λόγος ανησυχίας.

"Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις της Ρωσίας των πλοίων της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά είναι πολιτικά υποκινούμενες", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΜΠΕΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα