«Καμπανάκι» για τα αποθέματα χαλκού

Αναλυτές μιλούν για κίνδυνο ξαφνικής ανόδου των τιμών σε περίπτωση απόσυρσης μεγάλων ποσοτήτων από τις αγορές
Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022 06:38
UPD:07:05
SHUTTERSTOCK

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

Τα παγκόσμια αποθέματα χαλκού έχουν πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, όπως προειδοποιεί η Trafigura, ένας από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων στον κόσμο. Μιλώντας στο Mining Summit των Financial Times, ο Κώστας Μπίντας, εκ των επικεφαλής του τμήματος εμπορίας μετάλλων και ορυκτών της Trafigura, είπε ότι η αγορά χαλκού «τρέχει» σήμερα με αποθέματα που καλύπτουν 4,9 ημέρες παγκόσμιας κατανάλωσης και το επίπεδο αυτό αναμένεται να πέσει στις 2,7 ημέρες έως το τέλος του έτους.

Ο χαλκός έχει ίσως την πιο ευρεία χρήση μεταξύ των βασικών μετάλλων -από τις ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά καλώδια έως τα ηλεκτρικά οχήματακαι η τιμή του σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο των 7.400 δολαρίων ο τόνος. Πρόκειται για επίπεδο περίπου 30% χαμηλότερο συγκριτικά με τις αρχές Μαρτίου και το ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα 10.000 δολάρια ο τόνος. Παρά την πτώση αυτή, όμως, πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι τα περιορισμένα αποθέματα αυξάνουν τον κίνδυνο ξαφνικής ανόδου των τιμών σε περίπτωση που υπάρξει απόσυρση μεγάλων ποσοτήτων του βασικού μετάλλου από την πλευρά των εμπόρων, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Είναι αλήθεια, επίσης, ότι τους τελευταίους μήνες η ενίσχυση του δολαρίου και οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση πιέζουν τις τιμές του χαλκού. Παράγοντες, όμως, της παγκόσμιας μεταλλευτικής βιομηχανίας προειδοποίησαν στο συνέδριο των FT ότι στην αγορά εξακολουθεί να υπάρχει στενότητα προσφοράς που στηρίζει δομικά τις τιμές.

«Η προσοχή μπορεί να είναι στραμμένη στην κάμψη του κατασκευαστικού κλάδου στην Κίνα, αλλά αθόρυβα η ζήτηση αυξάνεται και κυρίως η ζήτηση χαλκού για χρήση στα ηλεκτρικά οχήματα» είπε ο Μπίντας. «Στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, «η ζήτηση αυτή όχι μόνο αντισταθμίζει εντελώς την κάμψη στην αγορά ακινήτων, αλλά αυξάνει την τελική κατανάλωση του μετάλλου». Ο ίδιος επεσήμανε ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ευρώπη, όπου η προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η τάση αυτή οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης χαλκού.

Στον αντίποδα, πάντως, άλλοι ειδικοί της αγοράς εξακολουθούν να εστιάζουν στην κάμψη της αγοράς ακινήτων της Κίνας, εκτιμώντας ότι σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη η κάμψη αυτή θα περιορίσει τη ζήτηση χαλκού.

Ο Μάρκους Γκάρβεϊ, μάλιστα, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Macquarie, εκτιμά ότι η αγορά χαλκού μπορεί να εμφανίσει πλεόνασμα 600.000 τόνων το επόμενο έτος, καθώς η προσφορά αυξάνεται τόσο από τη Λατινική Αμερική όσο και από άλλες περιοχές. «Όλα τα βιομηχανικά μέταλλα θα κινηθούν σε πλεόνασμα το επόμενο έτος», δήλωσε.

«Σίγουρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πουλήσουμε χαλκό» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Freeport, Ρίτσαρντ Άντκερσον, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με επενδυτές, σημειώνοντας: «Είναι απλά εντυπωσιακό το πόσο αρνητικές είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές γι’ αυτόν τον κλάδο, τη στιγμή που η φυσική αγορά είναι τόσο σφιχτή».

Ο Μπίντας, ο οποίος πέρυσι είχε προβλέψει ότι οι τιμές του χαλκού θα έφταναν τα 15.000 δολάρια ο τόνος, είπε ότι ο χαλκός πωλείται λόγω φόβων ύφεσης, αλλά αναμένει να δει «πολύ γρήγορα» μια «διαρθρωτική ανατίμηση» μόλις υποχωρήσουν οι οικονομικές ανησυχίες. «Νομίζω ότι είναι δίκαιο να αναμένουμε υψηλότερη τιμή απ’ αυτήν που έχουμε σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη την υπαρκτή έλλειψη χαλκού», είπε και κατέληξε: «Θα είναι πάνω από 15.000 δολάρια; Νομίζω ότι ο χρόνος θα δείξει».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα