To ενδεχόμενο επέκτασης της περικοπής δαπανών για βοήθεια προς ξένες χώρες μέχρι το δημοσιονομικό έτος 2026-2027 εξετάζει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, που ταυτόχρονα προχωρά σε περικοπές δαπανών και ακυρώνει φοροελαφρύνσεις σε μια περίοδο κατά την οποία το αυξανόμενο κόστος από στεγαστικά δάνεια, τρόφιμα, καύσιμα και θέρμανση πλήττει τους προϋπολογισμούς των βρετανικών νοικοκυριών.
Σύμφωνα με την Telegraph που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, το «πάγωμα» του προϋπολογισμού για τη βοήθεια προς ξένες χώρες θα διαρκέσει ακόμη δύο χρόνια.
Σημειώνεται ότι το ύψος των δαπανών της Βρετανίας για βοήθεια προς ξένες χώρες έχει οριστεί στο 0,5% του εθνικού εισοδήματος. Πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση είχε περικόψει τις δαπάνες για βοήθεια προς ξένες χώρες, λόγω του πλήγματος στη βρετανική οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19).
Ο Σούνακ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Οικονομικών, είχε δηλώσει πέρυσι ότι οι δαπάνες για βοήθεια προς ξένες χώρες θα έπρεπε να επιστρέψουν στο 0,7% της οικονομικής παραγωγής από το δημοσιονομικό έτος 2024-2025.