Φυσικό αέριο: Οι λιακάδες του Οκτώβρη ρίχνουν κάτω από τα 100 ευρώ τις τιμές

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 12:17
UPD:13:20
Agencja Wyborcza.pl via REUTERS/Cezary Aszkielowicz / Agencja Wy

Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν το πρωί της Δευτέρας κάτω από το όριο των 100 ευρώ. Οι ούριοι άνεμοι στην αγορά εξακολουθούν να είναι τρεις: καλός καιρός, πληρότητα των αποθεμάτων και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον να γίνει διαχείριση της κατάστασης.

Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου για παραδόσεις Νοεμβρίου στην ολλανδική αγορά (TTF), που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, έκανε «βουτιά» 12% το πρωί της Δευτέρας και διαμορφώθηκε περίπου 70% χαμηλότερα από τα υψηλά του Αυγούστου. Αργότερα η πτώση περιορίστηκε, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 101,51 ευρώ ανά μεγαβατώρα (καταγράφοντας δηλαδή πτώση 11%).  

Να σημειωθεί πάντως ότι η τιμή παραμένει υψηλή για παραδόσεις Δεκεμβρίου, στα 134 ευρώ, και Ιανουαρίου, στα 143 ευρώ.

Τα «καλοκαίρια» του Οκτώβρη

Οι καιρικές συνθήκες θεωρούνται, όπως προαναφέρθηκε, ένας από τους τρεις παράγοντες που έχουν ευνοήσει την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα. Και όπως φαίνεται ο καιρός θα συνεχίσει να επηρεάζει θετικά τις τιμές, καθώς προβλέπεται ότι για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ο Οκτώβρης θα κλείσει με ένα ασυνήθιστα ζεστό κλίμα.

Οι θερμοκρασίες στο Παρίσι θα φτάσουν τους 25 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, σύμφωνα με την Maxar Technologies. Άλλες μεγάλες πόλεις από το Λονδίνο μέχρι τη Φρανκφούρτη και τη Μαδρίτη θα είναι επίσης πολύ πιο θερμές από το κανονικό για την εποχή επίπεδο.

Η πρόγνωση για τον καιρό επιβεβαιώνει τις επίσημες προβλέψεις που έγιναν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η Meteo France, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας, είχε προβλέψει ότι η χώρα θα παραμείνει κατά μέσο όρο θερμότερη από το κανονικό μέχρι τον Δεκέμβριο. Στον ίδιο τόνο ήταν και η πρόγνωση από τους επιστήμονες της Υπηρεσίας Copernicus που εκτίμησαν ότι οι ευρωπαϊκές θερμοκρασίες πιθανότατα θα είναι σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής για την θέρμανση, το διάστημα δηλαδή μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Βραχυπρόθεσμα, οι μέσες αποκλίσεις από το κανονικό τις επόμενες πέντε ημέρες κυμαίνονται γενικά μεταξύ 4-8 βαθμών C πάνω από το συνηθισμένο στην Κεντρική Ευρώπη. Η θερμοκρασία στο Λονδίνο θα κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 26 βαθμούς στη Μαδρίτη.

Άνεση με τα αποθέματα

Η «αναβολή» της άφιξης του χειμώνα σημαίνει και αναβολή της κατανάλωσης καυσίμων για την θέρμανση, και επομένως είναι ευλογία για το ενεργειακό σύστημα της περιοχής, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. «Το ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει δημιουργήσει σημαντικά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου το χειμώνα αντί να μειώνει τις προμήθειες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στην αύξηση των αποθεμάτων- σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδά τους- συνέβαλαν τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Οι βελτιωμένες συνθήκες φέρνουν μια ανακούφιση στην οικονομία της Ευρώπης. Ωστόσο, οι τιμές είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας για την εποχή και το ενδεχόμενο ενός κρύου χειμώνα θα μπορούσε να επαναφέρει τις ανησυχίες για την προσφορά.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια άνετη θέση όσον αφορά τις προμήθειες τώρα», δήλωσε ο Graham Freedman της Wood Mackenzie. «Οι κίνδυνοι διακοπής ρεύματος και διανομής με το δελτίο υποχωρούν τώρα. Αλλά η πραγματική δοκιμασία θα είναι όταν έχουμε κρύο». 

Τα ευρωπαϊκά μέτρα

Στις θετικές επιρροές των τιμών ήταν επίσης το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να στηρίξουν τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Μετά την επί της αρχής συμφωνία των ηγετών των 27  για το νέο πακέτο μέτρων με στόχο αφενός τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, αφετέρου την παράλληλη συγκράτηση των τιμών του καυσίμου, οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συνέρχονται αύριο στο Λουξεμβούργο έχοντας ως (επικίνδυνη) αποστολή την εξειδίκευση των μέτρων.  Η αφετηρία των συζητήσεων είναι το προσχέδιο Επείγοντος Κανονισμού που έχουν ήδη καταρτίσει οι υπηρεσίες της Κομισιόν και το οποίο ενσωματώνει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές (με την εξαίρεση της εισήγησης για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή).  Οι διαπραγματεύσεις προμηνύονται περίπλοκες, καθώς τα περισσότερα μέτρα εμφανίζουν μεγάλες τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή τους. Ο….διάβολος κρύβεται στις -πάμπολλές- λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν…

Τα μέτρα όπως τα κωδικοποιεί η «Ν»  διαρθρώνονται σε τρεις άξονες: Κοινές αγορές φυσικού αερίου και βέλτιστη αξιοποίηση υποδομών, πρωτοβουλίες για τις τιμές φυσικού αερίου και  μέτρα για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού. Δείτε τα εδώ αναλυτικά. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα