Οι νέες «πατέντες» της φοροδιαφυγής: Πώς δρουν οι επιτήδειοι, πώς τους πολεμά η ΑΑΔΕ

Εντοπίστηκε επιτήδειος που έστησε απομίμηση ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 14:04
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Προχωρημένες «πατέντες» φοροδιαφυγής επινοούν πλέον επιτήδειοι για να αποφεύγουν τον εντοπισμό των παραβάσεων που διαπράττουν.

Επιτήδειοι έφτασαν στο σημείο να στήνουν ιστοσελίδες-μαϊμού για να παραπλανούν τους πελάτες τους, ώστε να μην καταγγέλλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της νέας εφαρμογής Αppodixi, τις μη νόμιμες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδουν. 

Μια συνήθης πρακτική τα τελευταία χρόνια είναι να μη διαβιβάζουν στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ τα πραγματικά δεδομένα των λιανικών τους πωλήσεων, καθώς έχουν βρει τεχνικές μεθόδους αλλοίωσης των στοιχείων των αποδείξεων που εκδίδουν από τους φορολογικούς μηχανισμούς που διαθέτουν και οι οποίοι δεν έχουν τη μορφή «κλειστών» απαραβίαστων ταμειακών μηχανών. Έτσι, αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ ανακριβή στοιχεία των εκδιδομένων αποδείξεων, δηλαδή διαβιβάζουν ποσά πωλήσεων χαμηλότερα έως και 90% από αυτά που αναγράφουν οι αποδείξεις που έχουν εκδώσει. 

Πρόσφατα όμως, η ΑΑΔΕ έθεσε σε λειτουργία μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που ονομάζεται Αppodixi, είναι διαθέσιμη στα κινητά τηλέφωνα των πελατών-καταναλωτών και τους βοηθά να εντοπίζουν τις αποδείξεις που εκδόθηκαν γι’ αυτούς, αλλά δεν έχουν διαβιβαστεί με τα πραγματικά τους δεδομένα στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή δεν έχουν διαβιβαστεί καν. Οι πελάτες μπορούν μέσω της εφαρμογής αυτής, εφόσον εντοπίσουν μια μη διαβιβασθείσα ορθά απόδειξη ή μια απόδειξη που δεν έχει διαβιβασθεί καν, να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά έγγραφη αναφορά, ώστε οι παραβάτες να παραπέμπονται για έλεγχο. 

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή αυτή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη στον οποίο έχει εκδοθεί μια απόδειξη λιανικής πώλησης να «σκανάρει» τον QR Code της απόδειξης και να λαμβάνει μήνυμα από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για το εάν η απόδειξη αυτή είναι γνήσια και έχει διαβιβαστεί ορθά στο πληροφοριακό της σύστημα και στην πλατφόρμα myData. Το απαντητικό μήνυμα της ΑΑΔΕ ότι η απόδειξη είναι «εντάξει» και έχει διαβιβαστεί ορθά εμφανίζεται στο κινητό του χρήστη μέσα από την ίδια την ιστοσελίδα της. 

Πρόσφατα, ωστόσο, διαπιστώθηκε, μετά από έλεγχο, περίπτωση επιχείρησης που είχε καταφέρει να παρακάμψει την εφαρμογή Appodixi της ΑΑΔΕ. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε καταφέρει, με τη βοήθεια τεχνικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, να στήσει μια ψευδή ιστοσελίδα, που ήταν απομίμηση της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ και να παραπέμπει σ' αυτήν τους χρήστες της εφαρμογής Appodixi, ώστε να τους στέλνει ψευδές μήνυμα ότι οι αποδείξεις τις οποίες τους είχε εκδώσει ήταν «εντάξει». 

Στην πραγματικότητα, όμως, οι αποδείξεις ήταν μη νόμιμες και είτε δεν είχαν διαβιβαστεί καν στην ΑΑΔΕ, είτε είχαν διαβιβαστεί ανακριβώς με μειωμένες τις αξίες τους. Οι πολίτες, ωστόσο, δεν το γνώριζαν, αφού ελάμβαναν απαντητικά μηνύματα από την ιστοσελίδα-μαϊμού ότι οι αποδείξεις που είχαν πάρει ήταν «εντάξει». Ο παραβάτης εντοπίστηκε και ήδη ελέγχεται εξονυχιστικά από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές για τα περαιτέρω. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι παρόμοιες τεχνικές παράκαμψης της εφαρμογής Appodixi μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλους επιτήδειους φοροφυγάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα