«Το συμμάζεμα της δημόσιας τουριστικής περιουσίας αποδίδει καρπούς»

Ικανοποίηση του υπ. Τουρισμού για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΤΑ
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 14:29

Οκτώ νέους διαγωνισμούς, την ολοκλήρωση δύο διαγωνισμών και την εισαγωγή πέντε διαγωνισμών στην τελική τους φάση, ανακοίνωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα αποκλειστικά για την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ).

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η τουριστική δημόσια περιουσία που διαχειρίζεται η ΕΤΑ εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα μόνο, και σήμερα «είμαστε σε θέση να πούμε ότι η προσπάθεια συμμαζέματος της δημόσιας τουριστικής περιουσίας αποδίδει καρπούς».

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών, ο κ. Σπηλιωτόπουλος διευκρίνισε ότι πρόκειται για την παραχώρηση και αξιοποίηση του Ξενία Τσαγκαράδας και της Μαρίνας Φαλήρου (ΣΕΦ), όπου όπως είπε, άμεσα υπογράφονται οι συμβάσεις με τους νέους μισθωτές.

Όσο για τους πέντε διαγωνισμούς που βρίσκονται στην τελική φάση, ο υπουργός ανέφερε πως είναι στη δεύτερη φάση -και αναμένονται οι προσφορές για την πώληση -του 100% των μετοχών του Καζίνο της Κέρκυρας και εξετάζονται οι προσφορές για το Ξενία Βυτίνας, ενώ ταυτόχρονα σε προηγμένο στάδιο βρίσκονται οι διαγωνισμοί για το Ξενία Σκιάθου και την αξιοποίηση δύο πολύ σημαντικών εκτάσεων στη Ρόδο (γκόλφ Αφάντου) και στην Αττική (Ανάβυσσο) με σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις ολοκληρωμένου χαρακτήρα.

Επίσης όπως επεσήμανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μέσα σε λίγους μήνες προετοιμάστηκαν οκτώ νέοι διαγωνισμοί. Συγκεκριμένα, προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση λουτρικών εγκαταστάσεων της ακτής Ναυπάκτου και δύο τουριστικών περιπτέρων (στην Τουρλίδα Μεσολογγίου και στα ¶βδηρα Ξάνθης) και δύο μεγάλων ακινήτων για ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στα Καλά Νερά Μαγνησίας (έκτασης 163 στρεμμάτων) και στον Αγ. Ιωάννη Νικήτης στη Χαλκιδική (έκτασης 236 στρεμμάτων). Επιπρόσθετα, επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ξενία Θάσου, ενώ ακόμη προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για το Ξενία Πλαταμώνα, του τουριστικού περιπτέρου Ζαγοράς και για 3 αρχοντικά στο Πήλιο (2 στη Μακρινίτσα και 1 στις Μηλιές). Παράλληλα προχωρά με γοργό ρυθμό η προετοιμασία και άλλων διαγωνισμών για την αξιοποίηση και άλλων τουριστικών ακινήτων ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Πέρα από τις μακροχρόνιες παραχωρήσεις για αξιοποίηση ακινήτων μέσω διαγωνισμών», σημείωσε ο υπορυγός, «η ΕΤΑ ξεκίνησε δυναμικά το 2007 την αξιοποίηση και ανάπτυξη ειδικών τουριστικών υποδομών και αναβάθμιση υπηρεσιών στις τουριστικές εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η ίδια». Όπως είπε, έχουν πραγματοποιηθεί έργα συνολικού ύψους επενδύσεων 4,3 εκατ ευρώ το 2008 και ανέφερε τα παραδείγματα:

· της Μαρίνας Αλίμου,

· της ακτής Βουλιαγμένης,

· της Μαρίνας της Βουλιαγμένης,

· του υδροθεραπευτηρίου στον Καϊάφα,

· των ιαματικών λουτρών της Υπάτης.

Τέλος, για την επόμενη διετία προγραμματίζονται έργα 15 εκατομμυρίων ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα