«Καμπανάκι» ΙΕΑ για την προσφορά φ. αερίου μακροπρόθεσμα

Ανεπαρκείς οι επενδύσεις
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 14:38
UPD:14:41

Η σταθερή άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου τους τελευταίους 18 μήνες δεν αντικατοπτρίζει μόνο την υψηλότερη ζήτηση αλλά και την καθυστέρηση της ανταπόκρισης σε ζητήματα που αφορούν την προσφορά, εκτιμά ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Νομπούο Τανάκα, στον πρόλογο της έκθεσης “Natural Gas Market Review 2008”.

Όπως επισημαίνει, οι αβεβαιότητες όσον αφορά στις επενδύσεις, τις αυξήσεις του κόστους και τις καθυστερήσεις «εξακολουθούν να αποτελούν μείζον πρόβλημα στην πλειοψηφία των αγορών φυσικού αερίου και συνεχίζουν να συνιστούν απειλή, μακροπρόθεσμα, στην ασφάλεια προσφοράς».

Η ζήτηση για φυσικό αέριο, ιδιαιτέρως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν απαντάται με επαρκείς επενδύσεις, τονίζει, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τμήματος Ενεργειακής Διαφοροποίησης της IEA Ιαν Κρόνσο, ο οποίος επιμελήθηκε την ανωτέρω έκθεση.

Σε αυτή διαπιστώνεται πως η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου δεν οδήγησε σε επιβράδυνση της ζήτησης, καθώς η ζήτηση στις ΗΠΑ αυξήθηκε το 2007 κατά 6,5% και στο πρώτο τρίμηνο του 2008 κατά 4%. Στην Ιαπωνία, η ζήτηση αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 9%, ενώ στις αρχές του 2008 η ζήτηση στην Ευρώπη σημείωσε αύξηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 8%, παρά τις ήπιες καιρικές συνθήκες.

Εξετάζοντας τα ζητήματα προσφοράς φυσικού αερίου, η έκθεση της IEA διαπιστώνει υπερεπάρκεια των παγκόσμιων πόρων για την αντιμετώπιση της ζήτησης παγκοσμίως, την οποία τοποθετεί στα 3,689 τρισ. κυβικά μέτρα το 2015, σε σχέση με 2,854 τρισ. το 2005, «υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν εγκαίρως οι αναγκαίες επενδύσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα