Η Fed ζυγίζει τις αποφάσεις της για ηπιότερη νομισματική πολιτική

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 17:10
UPD:17:16
REUTERS/Leah Millis

Η Federal Reserve βρίσκεται μπροστά από ένα δίλημμα: να συνεχίσει με την επιθετική αύξηση των επιτοκίων ή όχι; Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αντιμετωπίζουν μια σειρά από αποφάσεις. Αυξάνουν τα επιτόκια κατά λιγότερο από μισή μονάδα τον Δεκέμβριο; Και αν ναι, πώς εξηγούν στο κοινό ότι δεν υποχωρούν στον αγώνα τους να αποτρέψουν την παγίωση του πληθωρισμού;

Εάν οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται μια άνοδο των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Δεκέμβριο, θα ήθελαν να προετοιμάσουν τους επενδυτές για αυτήν την απόφαση τις εβδομάδες μετά τη συνάντησή τους στις 1-2 Νοεμβρίου, χωρίς να προκαλέσουν ένα διαρκές ράλι.

Μια πιθανή λύση θα ήταν οι αξιωματούχοι της Fed να εγκρίνουν μια αύξηση κατά μισή μονάδα τον Δεκέμβριο, ενώ θα χρησιμοποιούσαν τις νέες οικονομικές προβλέψεις τους για να δείξουν ότι ενδέχεται να αυξήσουν τα επιτόκια κάπως υψηλότερα το 2023 από ό,τι προέβλεπαν τον περασμένο μήνα.

Η Fed προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 75 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της. Έτσι το επιτόκιο βρίσκεται σε εύρος μεταξύ 3% και 3,25%. Τα ποσοστά αυξάνονται με τον πιο επιθετικό ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. 

Οι αξιωματούχοι της Fed θέλουν υψηλότερο κόστος δανεισμού και χαμηλότερες τιμές περιουσιακών στοιχείων για να επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα περιορίζοντας τις δαπάνες, τις προσλήψεις και τις επενδύσεις. Αναμένουν ότι αυτό θα μειώσει τη ζήτηση και θα μειώσει τον πληθωρισμό με την πάροδο του χρόνου.

Οι αγορές έκαναν ράλι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω των προσδοκιών ότι η Fed θα μπορούσε να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας, επειδή οι ευκολότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες τονώνουν τις δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη. Το ράλι ώθησε τον Πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να αναδιατυπώσει την ομιλία του στα τέλη Αυγούστου για να αποτρέψει τους επενδυτές από τυχόν εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 μονάδες σε κάθε μία από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Fed, επειδή δεν υπήρξε αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε ευσεβείς πόθους να οδηγήσουν τις πολιτικές μας αποφάσεις», είπε στις 6 Οκτωβρίου.

Ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι θέλουν να δουν απόδειξη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πριν χαλαρώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων. «Δεδομένης της ειλικρινά απογοητευτικής μας έλλειψης προόδου στον περιορισμό του πληθωρισμού, αναμένω ότι θα είμαστε πολύ πάνω από το 4% μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος της Fed Λάελ Μπρέιναρντ και ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν πρόσφατα ότι ανησυχούν για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 μονάδες μετά τη συνεδρίαση του επόμενου μήνα. Σε μια ομιλία της στις 10 Οκτωβρίου, η κ. Μπρέιναρντ παρουσίασε μια άποψη για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από κάποιο σημείο και μετά, σημειώνοντας πώς επηρεάζουν την οικονομία με την πάροδο του χρόνου.

Άλλοι συνάδελφοί της ανησυχούν για τον κίνδυνο να αυξηθούν πολύ τα ποσοστά. Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Τσαρλς Έβανς, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 10 Οκτωβρίου ότι ανησυχεί για τις εικασίες ότι η Fed θα μπορούσε απλώς να μειώσει τα επιτόκια εάν αποφάσιζε ότι ήταν πολύ υψηλά. Η έγκαιρη μείωση των επιτοκίων είναι πάντα ευκολότερη στη θεωρία παρά στην πράξη, είπε.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν από τα υψηλά τους το πρωί της Παρασκευής μετά από το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν για υπερβολική σύσφιξη με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Οι επενδυτές έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες για ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα