Έσθερ Τζορτζ (Fed): Πολύ επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα διαταράξουν τις αγορές

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 17:57
UPD:18:11
REUTERS/Jonathan Ernst

Η πρόεδρος της Federal Reserve του Κάνσας, Έσθερ Τζορτζ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια μεν για να περιορίσει τον πληθωρισμό, αλλά να θα πρέπει να φροντίσει να μην βιαστεί πάρα πολύ.

«Ενώ η προσδοκία μου είναι ότι τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν υψηλότερα για μια σταθερή περίοδο, βλέπω κίνδυνο να κινηθούμε πολύ απότομα προς αυτό το νέο υψηλότερο επίπεδο», είπε η Τζορτζ την Παρασκευή σε μια τηλεδιάσκεψη με S&P Global Ratings. «Η πολύ γρήγορη κίνηση μπορεί να διαταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομία με τρόπο που τελικά θα μπορούσε να είναι αυτοκαταστροφικός».

Η Fed βρίσκεται «καθοδόν» για τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες επιδιώκουν να μειώσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν επίσης ότι μια άλλη αύξηση αυτού του μεγέθους είναι πιθανή τον Δεκέμβριο, με τις αγορές να βλέπουν για πρώτη φορά τα επιτόκια να πλησιάζουν το 5% το επόμενο έτος, μετά από απογοητευτικά νέα για τον πληθωρισμό.

Οι βασικές τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, που αφαιρούν τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκαν 6,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το υψηλότερο επίπεδο από το 1982, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Αυτό συνεχίζει ένα ανησυχητικό μοτίβο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μετά την επιτάχυνση του δείκτη και τον Αύγουστο.

Η Τζορτζ ήταν ένας από τις πιο επιθετικές αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας για το μεγαλύτερο μέρος της 11ετούς θητείας της, αλλά διαφώνησε προς μια επικίνδυνη κατεύθυνση νωρίτερα φέτος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα