Η Κίνα βελτιώνει την παγκόσμια θέση της στην καινοτομία

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 15:30
UPD:15:41
Economic Daily

Tου Σε Χουιμίν (She Huimin)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας για το 2022 που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η συνολική κατάταξη της Κίνας στις δυνατότητες καινοτομίας βελτιώθηκε σταθερά καταλαμβάνοντας την 11η θέση παγκοσμίως και σημειώνοντας βελτίωση κατά μία θέση από πέρυσι και 23 θέσεις από το 2012.

Σύμφωνα με τον Δείκτη, για το 2022, η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία κατατάσσονται στην πρώτη πεντάδα, η Κίνα απέχει μία μόνο θέση από τις 10 κορυφαίες χώρες, ενώ άλλες αναδυόμενες οικονομίες διατηρούν τη δυναμική τους πορεία, με την Ινδία και την Τουρκία να κατατάσσονται για πρώτη φορά στις κορυφαίες 40 θέσεις.

«Η επιτυχία αυτή της Κίνας είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσοχής που δίνει το κράτος στην καινοτομία ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα που της επέτρεψε να βελτιώσει σταθερά τις δυνατότητές της για καινοτομία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας Ντενγκ Χόνγκσεν (Deng Hongsen), ο οποίος πιστεύει ότι στο μέλλον ο κόσμος δεν θα πρέπει μόνο να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις επενδύσεις για καινοτομία, αλλά και στον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο που αυτές μπορούν να επιφέρουν. Η ποιότητα και η αξία των δυνατοτήτων καινοτομίας είναι εξίσου σημαντικές με την ποσότητα και την κλίμακα της καινοτομίας.

«Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, μεταξύ των επτά κριτηρίων αξιολόγησης που αφορούν τα συστήματα, τις υποδομές, το ανθρώπινο κεφάλαιο, την έρευνα και ανάπτυξη, την ωριμότητα της αγοράς κ.ά. παράγοντες, η Κίνα εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις στην παραγωγή γνώσης και τεχνολογίας, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση διεθνώς», δήλωσε ο πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνολογικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Τσανγκ Σου (Zhang Xu), τονίζοντας ότι πολλοί δείκτες καινοτομίας της Κίνας βρίσκονται εδώ και καιρό στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Η Κίνα κατατάσσεται ωστόσο πρώτη στον κόσμο στους εξής εννέα επιμέρους δείκτες του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας για το 2022:

*** Διεθνές Πρόγραμμα Αξιολόγησης Μαθητών του ΟΑΣΑ για το εύρος γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών στην ανάγνωση, στα μαθηματικά και τις επιστήμες,

*** μέγεθος εγχώριας αγοράς,

*** ποσοστό επιχειρήσεων που παρέχουν επίσημη επαγγελματική κατάρτιση,

*** αριθμός καταχωρημένων εγχώριων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ανά μονάδα ΑΕΠ,

*** αριθμός εγχώριων αιτήσεων για υποδείγματα χρησιμότητας ευρεσιτεχνίας ανά μονάδα ΑΕΠ,

*** αύξηση παραγωγής του οικονομικού συντελεστή της εργασίας,

*** αριθμός εγχώριων αιτήσεων εμπορικών σημάτων ανά μονάδα ΑΕΠ,

*** αριθμός εγχώριων αιτήσεων βιομηχανικών σχεδίων ανά μονάδα ΑΕΠ,

*** ποσοστό εξαγωγών δημιουργικών προϊόντων στο συνολικό εμπόριο.

Μεταξύ των 132 οικονομιών του Δείκτη, η Κίνα κατέκτησε την 21η θέση στην ομάδα των χωρών με τις ισχυρότερες συστάδες τεχνολογίας του κόσμου, πετυχαίνοντας βελτίωση 14 θέσεων από το 2017, ενώ για πρώτη φορά ο αριθμός κινεζικών συστάδων τεχνολογίας εξισώθηκε με αυτόν των ΗΠΑ, κατακτώντας μαζί την πρώτη θέση παγκοσμίως.

Τα τρία μεγάλα διεθνή κέντρα επιστήμης και τεχνολογικής καινοτομίας στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και την ευρύτερη περιοχή του κόλπου Γκουανγκντόνγκ - Χονγκ Κονγκ - Μακάο, χάρη στις δυνατότητες και τα εξαιρετικά τους πλεονεκτήματα, έχουν εξελιχθεί σε ηγέτιδες δυνάμεις στην επιστήμη και την τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη διεθνή κατάταξη με τις 100 κορυφαίες συστάδες τεχνολογίας, η συστάδα Σεντζέν- Χονγκ Κονγκ - Γκουανγκζού καταλαμβάνει τη 2η θέση, το Πεκίνο την 3η και η συστάδα Σαγκάη - Σουτσόου την 6η θέση. Οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν το 13% των παγκόσμιων αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (PCT) και το 7,7% των παγκόσμιων επιστημονικών ερευνητικών εργασιών.

Πηγή: Economic Daily

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα