ΕΕΤ: Οι τράπεζες δεν εκτέθηκαν σε «τοξικά» ομόλογα

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 16:27
UPD:16:31

Νέες διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος κατά την τοποθέτησή του στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών.

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν εκτέθηκαν σε «τοξικά» ομόλογα, υπογράμμισε και σημείωσε πως είχαν την ευκαιρία να μπουν στην απελευθερωμένη καταναλωτική και στεγαστική πίστη, και να επεκταθούν στη βαλκανική αγορά, πετυχαίνοντας υψηλές αποδόσεις.

Πρόσθεσε ακόμη πως «οι δίαυλοι που άνοιξαν και δημιούργησαν τη μετάδοση αλυσιδωτών προβλημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, δεν υπάρχει στην Ελλάδα». «Δεν υπάρχουν cdo's (αξίες τιτλοποιημένων δανείων), δεν υπάρχει μεγάλη έκθεση στη διατραπεζική αγορά και κάτω από τις σημερινές συνθήκες, εύκολα μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος είναι διασφαλισμένη» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη ζήτησε τη διασύνδεση των επιτοκίων των τραπεζών με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ για αύξηση των νοικοκυριών που δεν δύνανται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γκιόκας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι οι τράπεζες πρέπει να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία τους για τις τυχόν ζημιές που έχουν εγγράψει από την έκθεσή τους στην αμερικανική αγορά. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης εξέφρασε την ανησυχία του για την ενδεχόμενη μετακίνηση ποσών μεταξύ τραπεζών με βάση τη φερεγγυότητά τους.

Επί του νομοσχεδίου, οι εκπρόσωποι των φορέων μίλησαν για θετικές διατάξεις, ενώ κατέθεσαν και τις επιμέρους ενστάσεις τους.

Ο κ. Γκόρτσος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της ρύθμισης που προστατεύει τους οφειλέτες από τον πλειστηριασμό της μοναδικής τους κατοικίας, και της προοπτικής να περιλαμβάνει -πέραν των πιστωτικών ιδρυμάτων- και τους άλλους δανειστές (Δημόσιο, ιδιώτες κλπ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα