Μπαρόζο: Η ΕΕ θα μπορούσε να έχει προετοιμαστεί καλύτερα

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 16:42
UPD:17:08

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες προσπάθησαν επί μακρόν να παρεμποδίσουν την εισαγωγή ρυθμιστικών διατάξεων που θα μπορούσαν να έχουν προετοιμάσει καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας σε σεμινάριο της «δεξαμενής σκέψης» 'Φίλοι της Ευρώπης'.

Ο Μπαρόζο τόνισε ακόμα ότι ακόμα και αφού κλιμακώθηκε η κρίση τον Σεπτέμβριο, πλήττοντας σκληρά τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συνεργασθούν σε ικανοποιητικό βαθμό, όπως φάνηκε από τη διάσταση απόψεων που εκφράστηκε σχετικά με τους εποπτικούς μηχανισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, ο πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ τόνισε ότι «θα ήταν εντελώς άδικο να πει κανείς ότι η Επιτροπή ήταν αυτή που αντιστάθηκε στην ιδέα μιας πιο ευρωπαϊκής προσέγγισης στον τομέα αυτό. Αντίθετα, ζητήθηκε στην Επιτροπή από πολύ ουσιώδεις παίκτες να μην πράξει περισσότερα».

Νωρίτερα ο Μπαρόζο είχε τονίσει ότι η Επιτροπή είχε προσπαθήσει να προωθήσει μια μεγαλύτερη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής και ασφαλιστικής βιομηχανίας καθώς και των εποπτικών της οργάνων, αλλά οι προσπάθειες αυτές ανακόπηκαν διότι η Επιτροπή γνώριζε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα