ΠΑΣΟΚ: Επτά τροπολογίες στο σ/ν για την προστασία των δανειοληπτών

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 17:50

Συνολικά επτά τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών πρόκειται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του κόμματος για θέματα οικονομίας Λούκας Κατσέλη, καθώς όπως τόνισε «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή του».

Με τις τροπολογίες θα δίνονται λύσεις στο θέμα των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών, της προστασίας από αδικαιολόγητες χρεώσεις των δανείων και των πιστωτικών καρτών, από το ύψος των οφειλών και των πανωτοκίων και από τις καταχρηστικές πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, πρόσθεσε η κ. Κατσέλη

Αναλυτικά οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των δανειοληπτών είναι:

- Απαγόρευση της κατάσχεσης κύριας κατοικίας.

- Η δυνατότητα του οφειλέτη να ζητεί ανακοπή της κατάσχεσης τουλάχιστον μέχρι και πέντε εργάσιμες ημέρες πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού.

- Επέκταση της έννοιας της κύριας κατοικίας και στην κατοικία που κατοικεί ο/ η σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα του οφειλέτη.

- Επέκταση της προστασίας από την κατάσχεση της κύριας κατοικίας και στον εγγυητή.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ορίζει ως τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι, όπως θα ήταν ορθότερο, ότι η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως είπαν, με την τροπολογία του θα διασφαλίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πραγματοποιείται πλειστηριασμός ακινήτου σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική.

Για την προστασία των καταναλωτών από τις αδικαιολόγητες χρεώσεις και μειώσεις των επιτοκίων των δανείων και των πιστωτικών καρτών το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τροπολογίες που θα προστατεύουν α) τους κατόχους πιστωτικών καρτών από αδιαφανείς χρεώσεις και από τον εκτοκισμό των ποσών που οφείλονται, β) το δικαίωμα του δανειολήπτη να καταγγέλλει σύμβαση δανείου και την διαφάνεια στη διαμόρφωση του κυμαινομένου επιτοκίου ώστε να υποχρεώνονται οι τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, όταν μειώνεται το επιτόκιο της σύμβασης.

Σχετικά με το ύψος των οφειλών και τα πανωτόκια, η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα επεκτείνει τη ρύθμιση που ισχύει σήμερα μόνο για τους αγρότες και στους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών και στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ώστε η οφειλή να μην μπορεί να υπερβεί το διπλάσιο του ύψους του δανείου που έχουν λάβει.

Επίσης, θα καταργηθεί οριστικά ο ανατοκισμός (πανωτόκια) στις συμβάσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα