Λιανεμπόριο: «Άλμα» τζίρου 18,8% τον Αύγουστο - Οι κλάδοι και οι περιοχές που ξεχώρισαν

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 14:25
UPD:14:32
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διψήφια άνοδο σε ετήσια βάση κατέγραψε τον Αύγουστο ο τζίρος στον τομέα του λιανικού εμπορίου, εξέλιξη η οποία αφενός δείχνει αντοχές ως προς την κατανάλωση, αφετέρου συνδέεται και με τις ανατιμήσεις που έχουν επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον φετινό Αύγουστο ανήλθε σε 3,23 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,8% σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 2,71 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, ο τζίρος του Αυγούστου κατέγραψε μικρή μείωση 6,3% σε σχέση με τον φετινό Ιούλιο.

Οι κατηγορίες που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον φετινό Αύγουστο σε σχέση με τον περυσινό ήταν:

  • Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 42,6%.
  • Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 29,9%.

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο «άλμα» τζίρου

Οι Περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον φετινό Αύγουστο συγκριτικά με τον Αύγουστο 2021 ήταν:

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αύξηση 23,5%
  • Περιφέρεια Αττικής, αύξηση 21,5%.

Η Περιφέρεια που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2022 σε σχέση με τον Αύγουστο 2021 είναι:

  • Περιφέρεια Κρήτης, μείωση 0,8%.

Η εικόνα με εξαίρεση τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου, με εξαίρεση τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2022 ανήλθε σε 0,91 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19,3% σε σχέση με τον Αύγουστο 2021, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 0,77 δισ. ευρώ και μείωση 5,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 0,97 δισ. ευρώ.

Οι Περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2022 σε σχέση με τον Αύγουστο 2021 είναι:

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αύξηση 38,1%
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αύξηση 21,5%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα