Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίων- Μεγαλύτερη του αναμενόμενου

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 14:24
UPD:14:34

Σε μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων απ' ό,τι αναμενόταν προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης, από 12% σε 10,5%. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που μειώνει τα επιτόκια. 

Οι αναλυτές της αγοράς περίμεναν τη μείωση, ωστόσο, την προσδιόριζαν στις 100 μονάδες βάσης, επομένως η κίνηση κατάφερε να αιφνιδιάσει πολλούς παρόλο που η χαλαρή νομισματική πολιτική θεωρείται «κανονικότητα» στην Τουρκία.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί να φτάσει τα επιτόκια κάτω του 10% φέτος, ένα στοίχημα που επινόησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου, σχολιάζει το Bloomberg. 

Η νομισματική πολιτική της χώρας, υπό το βλέμμα του Ερντογάν, βασίζεται στην ενίσχυση της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού. Παράλληλα αδιαφορεί για τον πληθωρισμό που στην χώρα κινείται σε εκπληκτικά επίπεδα, άνω του 80%. Ο Ερντογάν ασπάζεται ρητά την ανορθόδοξη πολιτική ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό, και όχι το αντίστροφο, και έχει αποκαλέσει την αύξηση των επιτοκίων «μητέρα κάθε κακού».

«Όσο αυτός ο αδερφός σας βρίσκεται σε αυτή τη θέση, τα επιτόκια θα συνεχίσουν να πέφτουν κάθε μέρα, εβδομάδα και μήνα», διαβεβαίωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Τούρκος πρόεδρος. 

Η ανορθόδοξη πολιτική του προκαλεί συνεχώς αρνητικά σχόλια και σύγχυση στους αναλυτές. Παράλληλα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δραματική αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει περίπου το 28% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος. «Η λίρα παραμένει αδύναμη, οι πραγματικές αποδόσεις είναι τεχνητά χαμηλές, ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ελλειμματικό. Αυτό έκανε τους διεθνείς επενδυτές να εγκαταλείψουν την αγορά ομολόγων σε τοπικό νόμισμα στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια», έγραψε την Πέμπτη ο Ντάνιελ Γουντ, της William Blair Investment Management.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα