Ισπανική προειδοποίηση: «Κατακλυσμός» από LNG στην Ευρώπη

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 22:09
UPD:22:22
REUTERS/Issei Kato

Τόσο πολύ υγροποιημένο φυσικό αέριο ρέει στην Ευρώπη που οι τερματικοί σταθμοί δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τις ποσότητες από τα εισερχόμενα δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με τον ισπανικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου.

Η Enagas SA ενδέχεται να περιορίσει τον αριθμό των εισαγόμενεων φορτίων LNG  μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, καθώς η σημαντική μείωση της βιομηχανικής ζήτησης από τον Αύγουστο και τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης αφήνουν ελάχιστο περιθώριο για να απορροφήσει πλεονάζουσες εισαγωγές, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, που επικαλείται το Bloomberg.

 «Αυτή η κατάσταση δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός που αφορά μόνο το ισπανικό σύστημα φυσικού αερίου, συμβαίνει επίσης σε άλλες χώρες γύρω μας» τονίοζεται, χωρίς όμως επιπλεόν διευκρινίσεις. 

Η προειδοποίηση της Ισπανίας, της οποίας οι έξι τερματικοί σταθμοί LNG αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο επαναεριοποίησης  στην Ευρώπη υπογραμμίζει τις ασταθείς συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου φέτος.

 Μετά την πρώτη  βιασύνη να αντικαταστήσει το υγροποιημένο αέριο τις συρρικνούμενες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία  το αυξανόμενο κόστος ανάγκασε τη βιομηχανία να προχωρήσει σε περικοπές της χρήσης του, ενώ και ο θερμότερος από το κανονικό καιρός περιορίζει τη ζήτηση για θέρμανση δημιουργώντας συμφόρηση στις υποδομές

Τουλάχιστον επτά δεξαμενόπλοια φορτωμένα με LNG είναι αγκυροβολημένα στη νοτιοδυτική ακτή της Ισπανίας, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο άλλα δύο είναι αγκυροβολημένα κοντά στον τερματικό σταθμό Milford Haven , σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg.

Οι εισαγωγές στη Βορειοδυτική Ευρώπη και την Ιταλία έφτασαν συνολικά τους 1,9 εκατομμύρια τόνους την εβδομάδα 10 έως 16 Οκτωβρίου, περίπου 58% υψηλότερες από την ίδια περίοδο του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με το BloombergNEF. 

Η ασυνήθιστα υψηλή χρήση των τερματικών επαναεριοποίησης της Ευρώπης  ασκεί πίεση στις τιμές, έγραψαν αναλυτές της Morgan Stanley την περασμένη εβδομάδα. Η διαφορά μεταξύ της τιμής του LNG της βορειοδυτικής Ευρώπης και του σημείου αναφοράς φυσικού αερίου της Ισπανίας έφτασε τα 20 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες τις τελευταίες εβδομάδες από σχεδόν μηδέν πέρυσι, σημείωσαν.

«Ξαφνικά, οι τερματικοί σταθμοί έγιναν πολύτιμοι», έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Ωστόσο, το «μποτιλιάρισμα» αναμένεται να μειωθεί  καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και η ζήτηση αυξάνεται, 

Ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Γερμανία, σπεύδει εξάλλου να εγκαταστήσει τουλάχιστον δύο τερματικούς σταθμούς LNG για να καλύψει τον φετινό χειμώνα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα