Υπουργική Απόφαση για τη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008 11:12

Απόφαση, με την οποία τίθενται οι κανόνες της επενδυτικής και δεοντολογικής συμπεριφοράς των νέων ασφαλιστικών ταμείων, υπέγραψε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά .

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

1. Καθορίζονται με σαφήνεια τα αποδεκτά επενδυτικά μέσα των οποίων μπορούν να κάνουν χρήση οι Φ.Κ.Α και εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες διαχείρισης των κινδύνων που αυτά συνεπάγονται, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια, η ρευστότητα και η αποδοτικότητα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

2. Για τοποθετήσεις των Φ.Κ.Α καθορίζεται πάντα ο χρονικός ορίζοντας των επενδύσεων, αφού ληφθεί υπόψη η αναλογιστική μελέτη η οποία προσδιορίζει το ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων.

3. Επιβάλλεται σχεδιασμός της επενδυτικής πολιτικής κάθε Φ.Κ.Α με ακριβή προσδιορισμό επενδυτικού σκοπού και επιπέδου ανάληψης ανεκτού επενδυτικού κινδύνου.

4. Επιδιώκεται η επένδυση σε τίτλους με υψηλό βαθμό εμπορευσιμότητας και άμεσης ρευστοποίησης.

5. Σημαντική παράμετρος για την αποτελεσματική υλοποίηση της επενδυτικής στρατηγικής αποτελεί η συνεχής μέτρηση και διαχείριση των κινδύνων των αποδεκτών επενδυτικών μέσων.

6. Επιβάλλεται εσωτερική διαδικασία στους Φ.Κ.Α για την συνεχή μέτρηση των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου επενδύσεώς τους.

7. Σε τριμηναία βάση, ο Φ.Κ.Α, συντάσσει αναλυτική έκθεση του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών. Στις εκθέσεις αυτές θα αναφέρεται η εξέλιξη της απόδοσης και του βαθμού του επενδυτικού κινδύνου.

8. Επιβάλλονται δεοντολογικοί κανόνες στα πρόσωπα του Φ.Κ.Α που εμπλέκονται στη διαδικασία της διαχείρισης οι οποίοι αναφέρονται στην εξασφάλιση του εμπιστευτικού χαρακτήρα των επενδυτικών αποφάσεων, στην ομαλότητα και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κεφαλαίων, στην αυτονομία της διαχείρισης και στη διαφάνεια κατά την λήψη των επενδυτικών αποφάσεων.

9. Θεσπίζονται και εφαρμόζονται κατάλληλοι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου για την διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις και τις διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα.

10. Ωθούνται οι Φ.Κ.Α να δημιουργήσουν υποστηρικτικές Υπηρεσίες από ειδικούς επιστήμονες οι οποίες θα εισηγούνται τεκμηριωμένα στο Δ.Σ για την λήψη διαχειριστικών αποφάσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα