BlackRock: Τα προβλήματα της Credit Suisse, καθρέφτης του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 10:35
UPD:10:37
EPA/JUSTIN LANE

Τα προβλήματα της Credit Suisse Group με το επιχειρηματικό της μοντέλο καταδεικνύουν το ευρύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της BlackRock, εκ των βασικών επενδυτών του ελβετικού ομίλου.

«Αν θέλετε να προσελκύσετε επενδυτές, πρέπει να έχετε το σωστό επιχειρηματικό μοντέλο. Και αυτή η κριτική στο μυαλό μου έχει να κάνει με τη σαφήνεια», δήλωσε ο Philipp Hildebrand, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τρίτη. «Αυτό είναι που με πολλούς τρόπους στοιχειώνει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα εδώ και αρκετό καιρό».

Υπάρχουν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, είπε ο πρώην Ελβετός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι η γαλλική τράπεζα BNP Paribas είναι αυτή που ξεχωρίζει.

Η Credit Suisse, αν και θα πει στους επενδυτές ότι ανακάμπτει την επόμενη εβδομάδα, προσπαθεί να απλοποιήσει τις λειτουργίες μετά από σκάνδαλα και ζημίες. Αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για την επενδυτική της τράπεζα, η οποία βρίσκεται στα σχοινιά από τότε που υπέστη τεράστιες απώλειες πέρυσι από την κατάρρευση της Archegos Capital Management. Αρκετά χρόνια πριν, η Deutsche Bank άντεξε τη δική της κρίση που ανάγκασε την αύξηση κεφαλαίου.

Η BlackRock κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων μετόχων της Credit Suisse μαζί με την Harris Associates και πλούσιους επενδυτές της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Qatar Investment Authority και του Olayan Group της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Credit Suisse εξακολουθεί να βρίσκεται στους περισσότερους δείκτες και ως εκ τούτου πολλοί από τους πελάτες μας εξακολουθούν να επενδύουν. Θα έλεγα επίσης ότι είμαι βέβαιος ότι πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα ελκυστικό επίπεδο για να εισέλθουν ξανά», είπε ο Hildebrand απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί η BlackRock εξακολουθεί να επενδύει στον ελβετικό όμιλο.

Αρνήθηκε ωστόσο να πει εάν η Blackrock ενδιαφέρεται να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία από την Credit Suisse, όπως η επιχειρηματική της δραστηριότητα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, αφού το Bloomberg ανέφερε ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της επιχείρησης. Πρόσθεσε ότι δεν θα κάνει εικασίες πριν από μια επερχόμενη παρουσίαση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ελβετικής τράπεζας Ulrich Koerner.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα