ΕΕ: Αύξηση 9,6% στις πωλήσεις αυτοκινήτων- Τι απειλεί την ανάκαμψη

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 10:05
UPD:10:07
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Άλμα έκαναν οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, μετά από 13 μήνες συνεχόμενης πτώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών. 

Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων οχημάτων που ταξινομήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA) αυξήθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση σε 1.049.926 μονάδες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Η αύξηση βασίζεται στα αποτελέσματα από τον Αύγουστο, όταν ο κλάδος ανέφερε τα πρώτα του κέρδη σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Στην ΕΕ η άνοδος ήταν ακόμη πιο ισχυρή, φτάνοντας στο 9,6%. Ολες οι τέσσερις μεγάλες αγορές της ΕΕ - η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία - ανακοίνωσαν άνοδο των πωλήσεων.

Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, που οφείλονται στην επίλυση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, έρχονται δύσκολες εποχές, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. Παρόλο που αυξάνονται οι παραδόσεις, οι πωλήσεις παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019, το έτος πριν από την πανδημία, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια σειρά ζητημάτων- από την έλλειψη τσιπ μέχρι την ενεργειακή κρίση. Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αμβλύνονται, ωστόσο, ο αμείλικτος πληθωρισμός και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών απειλούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη, αναφέρει. 

Η οικονομική παραγωγή στην Ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 0,1% το 2023, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακοτορείοθ, οι οποίοι πριν από ένα μήνα προέβλεπαν ακόμη ανάπτυξη 0,3%. Η οικονομία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη της περιοχής, θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, ενώ η γαλλική, η ιταλική και η ισπανική αναμένεται να επεκταθούν.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα