Βολές Γκόρντον Μπράουν κατά της ισλανδικής κυβέρνησης

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008 13:19

Ο Γκόρντον Μπράουν στηλίτευσε την αδυναμία της Ισλανδίας να εγγυηθεί τις αποταμιεύσεις των Βρετανών στις τράπεζες που χρεοκόπησαν, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «εντελώς ανεπίτρεπτο και παράνομο».

Διεμήνυσε παράλληλα ότι περισσότεροι από 100 οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αστυνομικές αρχές και υπηρεσίες της πυροσβεστικής στην Ισλανδία έχουν υποστεί απώλειες ύψους ενός δισ. στερλινών μετά την κατάρρευση του συστήματός της. Φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων παιδικών νοσοκομείων, προειδοποίησαν για ζημιές 25 εκατ. στερλινών.

«Αυτό που συνέβη στην Ιρλανδία είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Μπράουν. «Μίλησα με τον Ισλανδό πρωθυπουργό και του είπα ότι οι ενέργειές τους στερούνται κάθε νομιμότητας. Έχουμε προβεί στο πάγωμα των στοιχείων ενεργητικού των Ισλανδικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αυτό είναι εφικτό. Σκοπεύουμε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα κατά των ισλανδικών αρχών, όπου απαιτείται, για την αποκατάσταση των απωλειών.

Η βρετανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το βρετανικό νόμο περί τρομοκρατίας, εγκληματικότητας και ασφάλειας του 2001 προκειμένου να «παγώσει» τα βρετανικά στοιχεία ενεργητικού της Landsbanki, γεγονός που ο Μπράουν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει, δηλώνοντας ότι ήταν υποχρέωσή του η ανάκτηση των στοιχείων ενεργητικού με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα