Μηχανισμό ενάντια στις ακραίες αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου προωθεί η Κομισιόν

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 12:52
UPD:12:55
Shutterstock

Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει έναν μηχανισμό που θα περιορίσει την αστάθεια στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ - τη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ - και θα αποτρέψει τις ακραίες αυξήσεις τιμών στις συναλλαγές, με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης, που δημοσιεύει η ιταλική Il Sole 24Ore.

Στο προσχέδιο της Επιτροπής, που θα δημοσιευθεί επισήμως αύριο, προτείνεται επίσης η υιοθέτηση ενός δείκτη για την τιμή του φυσικού αερίου ως εναλλακτική του Ttf και η διερεύνηση ενός προσωρινού πλαισίου για τον περιορισμό της τιμής του αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κομισιόν τονίζει την ανάγκη η κοινή πλατφόρμα να «συντονίζει την αναπλήρωση» των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Προβλέπει επίσης την «υποχρεωτική συμμετοχή των κρατών μελών στη συγκέντρωση της ζήτησης για τουλάχιστον 15% του όγκου πλήρωσης της αποθήκευσης». Στο έγγραφο που έχει στην κατοχή της η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται ακόμη η ανάγκη για «διερεύνηση ενός προσωρινού πλαισίου ΕΕ για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο που συμβάλλει στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να οδηγεί σε γενική αύξηση της κατανάλωσης αερίου».

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο προσωρινός μηχανισμός που επινόησε η Επιτροπή θα επιβάλει ένα δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (Ttf), που είναι και το σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στη Γηραιά ήπειρο.

Μεγάλη πτώση στην τιμή του αερίου

Ήδη, σήμερα, καταγράφεται μεγάλη πτώση στο φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, με την τιμή για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να διαπραγματεύεται γύρω στα 133 ευρώ (-6,2%).

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει καταστήσει σαφές ότι ο δείκτης Ttf δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ενεργειακή πραγματικότητα της ΕΕ, μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία στην Ευρώπη και τη μείωση του ποσοστού εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα  στο 7% από το 40%, που ήταν προηγουμένως. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της ακραίας αστάθειας και των αυξήσεων των τιμών, καθώς και της κερδοσκοπίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη», αναφέρει η Κομισιόν στο προσχέδιό της.

Αν και η ΕΕ απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα, καθώς το προσχέδιο μπορεί να αλλάξει ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Κομισιόν, οι αναλυτές θεωρούν ότι αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις σκέψεις που κυριαρχούν στις Βρυξέλλες.

Το τελικό σχέδιο της Επιτροπής που θα ανακοινωθεί αύριο θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα