Βρετανία: Επιχείρηση καθησυχασμού των αγορών από τον Χαντ- Οι Τόρις στρέφονται κατά της Τρας

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 09:41
UPD:10:00
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, θα «τρέξει» τα σχέδιά του να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας σε μια νέα προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές που εξακολουθούν να δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στην πρωθυπουργία και το οικονομικό πρόγραμμα της Λιζ Τρας. 

Σήμερα, τρεις ημέρες αφότου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Χαντ θα κάνει δηλώσεις το πρωί σχετικά με τα μέτρα για την «υποστήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», ανέφερε το γραφείο του στο Twitter. Έπειτα, θα μιλήσει το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Χαντ μίλησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι και τον επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Χρέους αργά την Κυριακή, ανέφερε επίσης η ανακοίνωση.  Αναμένεται να παραδώσει ένα πλήρες δημοσιονομικό σχέδιο στις 31 Οκτωβρίου.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών πέρασε το Σαββατοκύριακο περιγράφοντας μια ριζικά διαφορετική δημοσιονομική προσέγγιση από το σχέδιο της Τρας. Η βασική του γραμμή είναι ότι πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και να περικοπούν οι δαπάνες. Σκοπός του είναι να καθησυχάσει τις αγορές και να αποτρέψει περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος δανεισμού της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως δήλωσε το Σαββατοκύριακο, προτεραιότητά του ως υπουργός Οικονομικών είναι η ανάπτυξη, όπως και ο προκάτοχός του, αλλά τόνισε ότι θα «υποστηρίζεται από τη σταθερότητα». Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Times, ο Χαντ θα καθυστερήσει ένα χρόνο τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους, την οποία η Τρας είχε υποσχεθεί για τον Απρίλιο.

Παρά την στροφή 180 μοιρών που έκανε η Τρας στο δημοσιονομικό πακέτο και την αντικατάσταση του Κουάσι Κουάρτενγκ δεν φαίνεται να καταπνίγεται η αναταραχή της αγοράς.

Τα βρετανικά ομόλογα κατέγραψαν δραστικές ρευστοποιήσεις κατά τις τελευταίες ώρες λειτουργίας της αγοράς ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι η απόφαση της Τρας να επιτρέψει την αύξηση του φόρου στα κέρδη των εταιριών - αντιστρέφοντας την απόφασή της για να τον παγώσει – δεν ήταν αρκετή για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η διαπραγμάτευση των βρετανικών ομολόγων αρχίζει στις 10:00 το πρωί σήμερα (ώρα Ελλάδας). Σήμερα θα είναι η πρώτη ημέρα που το μακροπρόθεσμο χρέος της Βρετανίας δεν θα υποστηρίζεται από την έκτακτη αγορά ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία άρχισε στις 28 Σεπτεμβρίου και τερματίστηκε την Παρασκευή.

Πάντως η στερλίνα κινήθηκε ανοδικά το πρωί της Δευτέρας στις συναλλαγές της Ασίας καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν εμπιστοσύνη στον Χαντ. Συγκεκριμένα ενισχύθηκε σχεδόν 1% στα 1,1288 δολ.

Όπως και να χει, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προειδοποιούν ότι υπάρχει μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό που πρέπει να καλυφθεί με το Bloomberg Economics να υπολογίζει ότι χρειάζονται επιπλέον 24 δισ. λίρες για να επιστρέψει το εθνικό χρέος στη βιωσιμότητα.

Dead woman walking

Kάθε ώρα που περνά, φαίνεται ότι η θέση της Λιζ Τρας γίνεται πιο επισφαλής. «Καθώς ξυπνήσει σήμερα το πρωί, η Λιζ Τρας θα αναρωτιέται αν αυτή η εβδομάδα θα μπορούσε να είναι και η τελευταία της στην Ντάουνινγκ Στριτ», σχολιάζει το Politico κάνοντας λόγο για φθορά με εκπληκτική ταχύτητα «ακόμη και για τα πρότυπα της σύγχρονης βρετανικής πολιτικής». Το Politico, όπως και πολλά άλλα μέσα και αναλυτές, εκτιμούν ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να αναγκαστεί να αποχωρήσει. Γι αυτό και θεωρούνται κρίσιμες οι επόμενες 72 ώρες.

Στο μεταξύ έχουν ήδη ξεκινήσει οι αναφορές για ανταρσία στου Τόρις. 

Κάπου εκατό μέλη των Τόρις θα κινήσουν διαδικασίες με σκοπό να αποπέμψουν τη Λιζ Τρας από τον θώκο της πρωθυπουργού της Βρετανίας εντός της εβδομάδας, παρά την προειδοποίηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος ότι η κίνηση μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αναφέρει ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Daily Mail χθες Κυριακή.

Από το απόγευμα της Κυριακής, τρεις βουλευτές των Τόρις της ζήτησαν δημόσια την παραίτησή της και πολλοί άλλοι δηλώνουν ιδιωτικά ότι θα γράψουν στον Γκράχαμ Μπρέιντι, τον πρόεδρο της επιτροπής του 1922, προτρέποντάς τον να αλλάξει τους κανόνες του κόμματος, ώστε να πραγματοποιηθεί ψήφος εμπιστοσύνης κατά της Τρας. Και αυτό διότι η θέση του πρωθυπουργού προστατεύεται από ασυλία ενός έτους σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Ωστόσο, για να αλλάξουν οι κανόνες, πρέπει να το ζητήσουν περίπου τα δύο τρίτα των σχεδόν 360 βουλευτών του κόμματος, σύμφωνα με ένα άτομο που επικαλείται το Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πιθανή η επικείμενη ανατροπή του Τρας. 

Η συνωμοσία εναντίον της επιταχύνεται επειδή οι Τόρις έχουν ανησυχήσει από το δημοσκοπικό έλλειμμα ρεκόρ έναντι των Εργατικών και την πεποίθηση ότι θα αντιμετωπίσουν εκλογική κατάρρευση εάν της επιτραπεί να παραμείνει στη θέση της. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα