«Πόνο» για τους επενδυτές βλέπει η BofA

Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και της σφιχτής νομισματικής πολιτικής μπορεί να μετεξελιχθούν σε υφεσιακό σοκ
Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 21:04
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

 

Σοκαριστικές είναι οι προβλέψεις της Bank of America (BofA) για τις φετινές αποδόσεις των επενδυτών, μία ημέρα μετά τη μεγάλη ανατροπή της Wall Street που έδειξε ότι όλα πλέον είναι πιθανά.

Ουδέποτε ξανά η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ γνώρισε τόσο ακραίες διακυμάνσεις, ανοδικές όσο και καθοδικές, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg από το 1990, με τον Dow Jones να ενισχύεται περίπου 1.400 μονάδες από τα χαμηλά της συνεδρίασης.

Η BofA προειδοποίησε ότι οι επενδυτές με τα κλασικά χαρτοφυλάκια 60/40 (60% επενδεδυμένα σε μετοχές και 40% στην αγορά σταθερού εισοδήματος) θα παρουσιάσουν το 2022 τις χειρότερες αποδόσεις σε διάρκεια ενός αιώνα, σημειώνοντας ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να καταγράφουν τεράστιες εκροές. Όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια με άνοιγμα 25% σε ρευστό, 25% σε εμπορεύματα, 25% σε μετοχές και 25% σε ομόλογα, παρουσιάζουν απώλειες 11,9%, τις χειρότερες από το 2008. «Το 2022 είναι το επιστέγασμα της πληθωριστικής κρίσης που προκάλεσε η επιτοκιακή κρίση και η οποία στη συνέχεια απειλεί να μετεξελιχθεί σε υφεσιακό σοκ και σε πιστωτικό γεγονός, τη στιγμή που η πληθωριστική κρίση δεν έχει τελειώσει», σημειώνει η BofA.

Ρευστοποιήσεις

Mε βάση στοιχεία της EPFR, η ΒofA αναφέρει ότι οι επενδυτές έχουν ρευστοποιήσει ομόλογα για οκτώ συναπτές εβδομάδες, ενώ τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία συνεχίζουν εκροές για 35η διαδοχική εβδομάδα. Τα μετοχικά αμοιβαία έχουν παρουσιάσει εκροές της τάξης των 300 εκατ. δολαρίων στη διάρκεια του πενθημέρου έως την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ τα ομόλογα της τάξης των 9,8 δισ. δολαρίων.

Στρατηγικοί αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας προειδοποιούν ότι οι αγορές μετοχών και η αμερικανική οικονομία θα βιώσουν ακόμη μεγαλύτερο «πόνο» προτού η Φέντεραλ Ριζέρβ «γυρίσει σελίδα» στη σημερινή άκρως επιθετική νομισματική πολιτική της. Χαρακτηρίζουν το ράλι της Πέμπτης ως «αγκαλιά αρκούδας» εν μέσω μίας αγοράς με ρευστοποιήσεις που έχουν φθάσει πλέον σε υπερβολικό βαθμό, στο τελευταίο επεισόδιο της έντονης μεταβλητότητας. «Μπορεί να ήταν ένα εντυπωσιακό ράλι, όμως η αγορά δεν έχει πιάσει ακόμη χαμηλό, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2023», σημειώνουν.

Υπό αυτό το πρίσμα η «τέλεια ανατροπή» της Πέμπτης ίσως να μη φαντάζει και τόσο δυναμική κίνηση όσο κάποιοι ευελπιστούσαν, με traders να κάνουν λόγο για κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, οι οποίες έδωσαν ώθηση στις μετοχές, με τα αρνητικά θεμελιώδη της αγοράς να παραμένουν ως έχουν. Άλλοι πάλι απέδωσαν τις απότομες μεταπτώσεις στα πρώτα αποτελέσματα της περιόδου εταιρικών ανακοινώσεων τρίτου τριμήνου, που θα μπορούσαν να δώσουν κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα. Ο S&P 500 εξανέμισε απώλειες 2,4%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, για να κλείσει με άνοδο 2,6%, ενώ ο λεγόμενος δείκτης Tick, που συγκρίνει τον αριθμό των μετοχών που κινούνται ανοδικά έναντι αυτών που υποχωρούν ανά πάσα στιγμή, πήγε στο 1.900, για να ανέβει στο 1.900.

Όποιος και να είναι ο λόγος αυτής της ακραίας αλλαγής, συνιστά πλήγμα για τις «αρκούδες» που ισχυροποιήθηκαν μεν μετά τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, για να δουν όμως πολύ γρήγορα τις θέσεις τους να κλονίζονται. Και καθώς η αγορά ανέκαμπτε, οι short sellers αναγκάστηκαν να καλύψουν τις θέσεις τους για να περιορίσουν τις απώλειες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές, τέτοιες ενδοσυνεδριακές μεγάλες μεταβολές δεν αποτελούν υγιές σημάδι για τις αγορές και συνήθως συνοδεύονται από αλλαγή κλίματος. Επόμενος καταλύτης θεωρούνται τώρα τα εταιρικά αποτελέσματα Γ' τριμήνου, τα οποία θα δώσουν νέες πληροφορίες για τα θεμελιώδη της οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα