Στην αγορά που την χαρακτηρίζουμε Φάρο των χρηματιστηρίων ο βαρύτερος δείκτης μετοχών στον κόσμο πέρασε κάτω από τις 3500 μονάδες και έγραψε χαμηλό στις 3491,58 με ανώτερο στο 2022 τις 4818,62. Οι απώλειές του από την κορυφή έγιναν μεγαλύτερες από 27,5% και ενεργοποιήθηκαν αυτόματες εντολές αγοράς που τελικά τις αποδέχθηκαν και οι υπόλοιποι συναλλασσόμενοι και επέστρεψε η διάθεση για αγορές μετά τα δυσάρεστα για την προσδοκία των θεσμικών στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Είναι δεδομένο πως η διάθεση για αγορές μετοχών θα αποκτήσει δύναμη όταν θα φανεί το ζενίθ στις πληθωριστικές πιέσεις. Αλλά χθες φάνηκε πως ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει την διόγκωσή του και το καθεστώς των πληθωριστικών πιέσεων επιβάλλει για ορισμένους ή επιτρέπει στη Fed να συνεχίσει την επιθετική της πολιτική. Όμως αυτό που γίνεται κυρίαρχη άποψη στους επενδυτικούς κύκλους είναι το ότι η ακρίβεια στην διαβίωση παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις και θα έχει διάρκεια χρόνων. Εκεί εστιάζουν στο ΔΝΤ οι αρμόδιοι.
Ειδοποίηση
Η εντυπωσιακή ανάκαμψη στις μετοχές μπορεί να είναι λιγότερο ανοδική από ότι αναμενόταν, με αρκετούς επενδυτές να λένε ότι η βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα αντιστάθμισης ώθησε τις μετοχές, ενώ είναι αμετάβλητα τα ζοφερά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.
Τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, αρχικά οδήγησαν τον S&P 500 να υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2020 την Πέμπτη. Αυτό θεωρήθηκε αρκετό από μόνο του για να σημειώσει ο δείκτης ένα έξαλλο ράλι προς το μεσημέρι. Συνολικά, ο δείκτης διακυμάνθηκε κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες την ημέρα για να κλείσει ψηλότερα τελικά +2,6%.
Ένας βασικός λόγος για την κίνηση, ήταν η χαλάρωση των αμυντικών θέσεων που είχαν θέσει οι επενδυτές για να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκια τους από περαιτέρω πτώση των μετοχών ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Τον καταλύτη για τις μεγάλες μειώσεις των μετοχών όλο το χρόνο.
- Οι ασιατικές μετοχές σημειώνουν άνοδο ακολουθώντας τη Wall Street
- Τα ΣΜΕ επί των δεικτών των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών ειδοποιούν για ανοδική έναρξη
- Το πετρέλαιο διολισθαίνει καθώς τα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ αυξάνονται
- Ο Kwarteng ΥΠΟΙΚ του Ηνωμένου Βασιλείου διακόπτει το σύντομο ταξίδι στην Ουάσιγκτον και επιστρέφει στο Λονδίνο, λένε πηγές
- Ο πρόεδρος του G20 Indrawati λέει ότι παραμένουν «τεράστια κενά» στον πόλεμο της Ουκρανίας και στα γεωπολιτικά ζητήματα
- Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan προειδοποιεί ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να ωθήσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ πάνω από 4,5%
Οι μέρες σύμφωνα με πολλούς αναλυτές χαρακτηρίζονται από τον πυρετό που παράγεται στις αγορές ομολόγων τον οποίο ξεκίνησε η Fed, αλλά τον συντήρησε και θα τον μεταδώσει η κατάσταση που ξεπήδησε στη Βρετανία. Η οικονομία της ευρωζώνης λειτουργώντας επί χρόνια με χαμηλά επιτόκια αργά ή γρήγορα θα δεχθεί το σοκ της μειωμένης ρευστότητας. Η ΕΚΤ ανησυχεί για τις Τράπεζες και τα στεγαστικά τους δάνεια. Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο, έχοντας πετάξει πρόσφατα τους σκελετούς από τους ισολογισμούς τους, δεν φαίνεται να απασχολούν την ΕΚΤ.
Στην Αθήνα
Από αυτά η Αθηναϊκή αγορά για την ώρα χρωστά το rebound που εμφάνισαν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά που αντιλήφθηκαν την αλλαγή της διάθεσης για ρίσκο στις ΗΠΑ και αξίζει να αναφέρουμε ότι τη σκυτάλη της ανόδου παρέλαβαν και οι αγορές στη Ασία. Είναι γεγονός πως η νευρικότητα που εμφανίζεται διεθνώς αντιμετωπίζεται ψύχραιμα αυτό το φθινόπωρο.
Έχοντας αναμνήσεις από τον τρόπο παρέμβασης των χρηματιστηριακών μέσω αναλύσεων πάνω από 30 έτη θεωρούμε υποχρέωση να τονίσουμε την ποιοτική αναβάθμιση που έχει βελτιώσει και την επαφή των ιδιωτών επενδυτών με τις μετοχικές αξίες και τα ομόλογα. Σε εποχές εξαιρετικά υψηλής αστάθειας των διαθέσεων των επενδυτών οι εγχώριοι αναλυτές είχαν οικοδομήσει μια συναινετική θεώρηση της κατάστασης που απέδιδε την πραγματικότητα όπως αποτυπώθηκε αυτή τη βδομάδα. Αφού για την ώρα με κλείσιμο στις 816,02 μονάδες έναντι των 814,06 την Παρασκευή 7/10 η Αθήνα κρατά κέρδη +0,24% στη βδομάδα. Όταν στο τετραήμερο ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί -1,18%, ο Ιταλικός ΜΙΒ -0,56% με τον Stoxx Europe 600 στο -0,64%.
“Η Αγορά συνεχίζει να δείχνει σαφώς πιο αμυντική συμπεριφορά στις πτώσεις των Ξένων και πιο επιθετική σε κάθε ανοδική τους κίνηση και αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι επενδυτές περιμένουν το κάτι παραπάνω για την Ελληνική Οικονομία”, ειδοποίησε ενωρίς ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Συμπληρώνοντας: “Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα πολλών εβδομάδων δεν επιτρέπει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, με τη γενικότερη παρατήρηση ότι το Χ.Α. είναι μεν πολύ πιο ανθεκτικό από όλα τα λοιπά ανά τον Κόσμο, ωστόσο παραμένει έρμαιο των διαθέσεων των Ξένων χαρτοφυλακίων, εξαιτίας του αβαθούς χαρακτήρα του”.
“Η μέχρι τώρα ανθεκτικότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνιστά σοβαρή ένδειξη ότι η Ελληνική Οικονομία μπορεί να συνεχίσει να εκπλήσσει με τις επιδόσεις της, παρά το γενικευμένο consensus των παρατηρητών, συμπεριλαμβανομένου και του αφιερώματος του Economist, ότι η Παγκόσμια Οικονομία οδηγείται προς την ύφεση”. Σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα.
Η δε κατεύθυνση της Leon Depolas Sec. ήταν σαφής και προστατευτική: “Η Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα τηρεί στάση αναμονής, με σκοπό να αξιολογήσει τα επερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου. Προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αναμένουμε ουσιαστική διαφοροποίηση στο εσωτερικό με το βλέμμα, ωστόσο, να παραμένει στραμμένο στις εξελίξεις. Στα υψηλότερα επίπεδα παραμένει η απόδοση του εγχώριου 10ετους ομολόγου. Βασικά επίπεδα στήριξης για τον ΓΔΧΑ αποτελούν οι 790 και 770 μονάδες, ενώ στον αντίποδα, αντιστάσεις πιθανότατα να εμφανιστούν στις 830 και 850 μονάδες”. Ενώ χθες το πρωί σημείωσαν: “Η Αγορά αναζητά κάποια ένδειξη σκληρών δεδομένων (όπως πληθωρισμός, ανεργία) ότι η Οικονομία επιβραδύνει, ώστε να οδηγηθούμε σταδιακά σε μια κατάσταση κορύφωσης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Ήτοι, μια χαμηλότερη των εκτιμήσεων μέτρηση σήμερα (χθες) θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους αγοραστές, μετά από τις πιέσεις που έχουν δεχθεί οι μετοχές το προηγούμενο διάστημα. Νομοτελειακά ο ΓΔΧΑ θα ακολουθήσει”.
Τελικά τα στοιχεία δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες για κορύφωση στο ορατό μέλλον και προκάλεσαν ρευστοποιήσεις που το μέγεθός τους προκάλεσε αυτόματη αντίδραση και κυριαρχία της ζήτησης. Νομοτελειακά εκτιμούμε ότι η Αθήνα θα ακολουθήσει. Αυτό έδειξε άλλωστε από χθες.
Ενώ την Τετάρτη η δυναμική της Αθηναϊκής αγοράς φώναζε για την αυθεντικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος, χθες τα κέφια των συναλλασσόμενων ήταν ανάμεικτα. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης δεν αποτυπωνόταν στο πλήθος των ανοδικών blue chip, αλλά στην ισορροπία των ανοδικών μετοχών 50 συνολικά έναντι των καθοδικών 35 και των αμετάβλητων 15 μαζί. Όσο για τον τζίρο είχε κολλήσει στα 12 εκατ. ευρώ ώρα πολύ και στις 13:30 με το ΓΔ κολλημένο επίσης στις 822 μονάδες είχε πιάσει τα 13,5 εκατ. Η πορεία του περιέλαβε μια υπόσχεση, όταν εμφάνισε ανώτερο μέρας στις 825,3 και για να το γράψει έμεινε γύρω από τις 825 από τις 11:50 ως τις 12:10.
Στις 4 ώρες ελεύθερης διαπραγμάτευσης είχαν προστεθεί στον τζίρο 3 εκατομμύρια ευρώ και στον ΓΔ μια μονάδα. Την προσέφερε η ενίσχυση του ΔΤΡ κύρια ενώ είχε αρχίσει ένα rotation που ήταν δικαιολογημένο. Καθώς οι τιμές του πετρελαίου είχαν αρχίσει πάλι να κάνουν τα δικά τους. Η επαναφορά της ζήτησης έδωσε νέο υψηλό στις 826 μονάδες και στις 15:30 το παγκόσμιο ξεπούλημα θέσεων σε συντονισμό εδώ έδωσε στις 16:22 χαμηλό μέρας τις 806,87 για να οδηγηθεί στο κλείσιμο στις 816. Μια ελαφρώς καλύτερη επίδοση, έναντι των ευρωπαϊκών με τον Europe Stoxx600 στο -0,3% εκείνη την ώρα. Τις αγορές βούλιαξε η μέτρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ. Η ειρωνεία είναι πως εκεί η ύφεση θα φθάσει στο 2023.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης ημέρας
ΗΠΑ
Η άνοδος του δομικού πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών που προκάλεσε νέες ανησυχίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, έφερε ην έναρξη απώλειες στη Wall Street. Αλλά με τους επενδυτές να ξεπερνούν γρήγορά το αρχικό σοκ στο τέλος εμφάνισαν κέρδη. Αρχικά, η Wall Street υποχωρούσε σε χαμηλό δύο ετών με τον Dow Jones να χάνει 500 μονάδες και τον Nasdaq να «βουλιάζει» ακόμα και 3%.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,83% ή 827 μονάδες στις 30.038, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,60% στις 3.669 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,23% στις 10.649 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones , την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+5,9%), JP Morgan (+5,6%) και Dow Inc. (+5,4%) ενώ κανένας τίτλος δεν ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων, οριακή μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με τον δομικό πληθωρισμό να σκαρφαλώνει σε υψηλό 40 ετών.
Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές σημείωσε άνοδο πέντε μονάδων βάσης στο 3,95% και το 2ετές ενισχύθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 4,47%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 2,1% στα 89,11 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Μετά την αρχική βουτιά και την αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήρθε η τάση φυγής που προκάλεσε η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Το καθοδικό ξεκίνημα στη Νέα Υόρκη και η αντίδραση μετά από την πρώτη ώρα επηρέασε θετικά την αγορά της Ευρωζώνης και τελικά ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,85% στις 389,15 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,35% στις 6.850,3 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,51% στις 12.355,6 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,04% στις 5.879,2 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύθηκε +1,56% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +1,21%.
Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλησιάζουν σε μια συμφωνία για αλλαγή των κανόνων που διέπουν δάνεια αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια κίνηση που θα μειώσει κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ πιθανά τραπεζικά κέρδη, ανέφεραν πηγές κοντά στη συζήτηση στο Reuters.
ΧΑ
Η καταλυτική επίδραση του πληθωρισμού των ΗΠΑ πανευρωπαϊκά έφερε το -0,19%
Οι επενδυτές στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, με μειωμένο τζίρο και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 814,84 μονάδες (-0,33%). Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν ελαφρά τον τζίρο και ώθησαν ψηλότερα τις αποτιμήσεις οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 816,02 από 817,55 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,19% ή 1,53 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.
Εμφανίστηκαν 11 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 44,386 εκατ.) που συγκέντρωσαν επιλεκτικό τελικά αγοραστικό ενδιαφέρον ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη πάνω από +1,5% 4, ξεχώρισαν οι ΕΥΔΑΠ +3,27%, ΛΑΜΔΑ +2,69%, ΑΡΑΙΓ +2,21% ΟΛΠ +1,63% και ακολούθησαν τα ΕΛΠΕ +0,92%. Στον αντίποδα με πτώση βρέθηκαν 14, αλλά με απώλειες άνω του -1% και ήταν οι ΜΟΗ -2,37%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,22%, ΤΙΤC -1,46%, ΔΕΗ -1,39%, και ΤΕΝΕΡΓ στο -1,19%, χωρίς μεταβολή δεν βρέθηκαν μετοχές του 25άρη.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,865 από 50,446 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,075 εκατ. ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ αφορούσαν 1,103 εκατ. ευρώ, την ΜΟΗ 501.000 ευρώ, τον ΟΤΕ 303.600 ευρώ, και την ΕΥΔΑΠ 167.210 ευρώ.
Η πορεία
Η αγορά αρχικά στις πρώτες 2 ώρες κινήθηκε για λίγο νευρικά ανοδικά από τις 817 προς τις 825 μονάδες. Αλλά από τις 10:30 ως τις 12:20 κινήθηκε σταθερά ανοδικά με επιλογή τη δημιουργία ενός πλατό και με ήπια κύματα εντολών πώλησης οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ στις 821 μονάδες. Από τις 13:30 ως τις 14:46 με κίνηση ανοδική οι θεσμικοί οδήγησαν πεισματικά τον ΓΔ στις 825,98 μονάδες. Κατόπιν σε παγκόσμιο συντονισμό οι αγορές βυθίστηκαν με την ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ που έδωσε το περιθώριο στη Fed να κινηθεί πολύ επιθετικά. Ο ΓΔ κατάφερε με ανοδική κίνηση διαρκείας να βρεθεί από τις 806,87 στις 814,84 στις 17:00 ήτοι 8 μονάδες πάνω από το κατώτερο της μέρας που μεγάλωσε με ωθήσεις στις δημοπρασίες, οι θεσμικοί τον στείλανε σε κλείσιμο στις 816,02.
Στατιστικά
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 41 από 52 και 48 από 34 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 25 από 25. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 59,140 από 59,249 δις ευρώ.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 4,984% την προηγούμενη έγινε 4,853% έχοντας φθάσει στο 5,029% ενδοσυνεδριακά.
Ο FTSE25 έκλεισε -0,22% χαμηλότερα στις 1968,42 από 1972,82 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 4,40 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης 12/10, ενώ ο FTSEΜ ανέβηκε κατά +0,04%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η ταλάντωση δεν άλλαξε τα short στοιχήματα
Η αθηναϊκή αγορά δεν βαδίζει παράλληλα με την Νέα Υόρκη καθώς κλείνει νωρίς και έτσι δεν έγινε αντιληπτή η ισχυρή αντίδραση μετά από την πρώτη ώρα. Για αυτό και δεν υπολόγισαν περισσότερο την ώθηση των αποτιμήσεων στις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος. Ξεκίνησε διακριτικά η μετακύληση θέσεων στα παράγωγα προϊόντα του 25άρη. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό κυρίως πεδίο αλλά από τις 15:49 σε αρνητικό ως το κλείσιμο. Το άνοιγμα στις 1948,70 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,45 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,40 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:22 και ήταν οι 1944,80 μονάδες (-1,42%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 14:46 και ήταν οι 1994,86 μονάδες (+1,12%). Το κλείσιμο στις 1968,42 από 1972,82 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,22% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,472 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1475 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 1988,25 κατώτερο 1931,50 με τελευταίες τιμές στις 1960,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 1957,50 από 1968,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 6101 από 6108. Άλλαξαν χέρια επίσης 747 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 1980,25 και κατώτερο στις 1921,25 με τιμή κλεισίματος στις 1947,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 668 από 414 στη σειρά αυτή. Δεν διακινήθηκε ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 26.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν ασύμμετρη. Στα δικαιώματα αγοράς της τρέχουσας σειράς άλλαξαν χέρια 8 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1975 μονάδες. Το ενδιαφέρον ήταν υψηλό για την επόμενη σειρά αφού ο όγκος τους ανήλθε στα 63 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1900 μονάδες ως τις 2100 σποραδικά. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου το ενδιαφέρον ήταν 30 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1925 μονάδες και τις 1975. Ενώ της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1900 μονάδες και τις 1925.
Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τετάρτης 12/10 έκλεισε στις 542,25 μονάδες με μεταβολή +1,61%. Χθες Πέμπτη 13/10 κινούμενος μεταξύ 533,98 μονάδων (-1,53%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 542,94 μονάδες (+0,13%), και ανώτερο τις 550,99 (+1,61%), έκλεισε στις 542,82 μονάδες με μεταβολή +0,11%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 10,457 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +0,69% απασχόλησε 2,952 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -0,40% απασχόλησε 3,888 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +0,73% απασχόλησε 1,455 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,18% απασχόλησε 2,162 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν ενώ σποραδικά άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 7658 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,872 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 97.721 από 96.331.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5711 με τιμή κλεισίματος στα 3,24 ευρώ και έγιναν 15.539 από 15.905 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΕΥΡΩΒ με 1363 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,877 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 21.113 από 20.607.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 6036 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,09 ευρώ και έγιναν 33.182 από 33.793 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 853 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 285 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ για τη νέα κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν σημαντικό και αφορούσε τα 4.000 συμβόλαια για ΕΕΕ, τα 2.413 για ΟΠΑΠ, τα 2300 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 2000 για ΕΥΡΩΒ, τα 2000 για ΕΛΧΑ, τα 1894 για ΜΟΗ, τα 1600 για ΕΛΠΕ, τα 800 για ΑΡΑΙΓ, τα 278 για ΕΥΔΑΠ, και τα 245 για ΕΤΕ.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές ανακάμπτουν, ο Nikkei της Ιαπωνίας σε άνοδο 3,33%
Γιεν στα 147,45 απέναντι στο δολάριο εν μέσω φόβου παρέμβασης
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της BoE αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Παρασκευή, αν και τα κέρδη θα μπορούσαν γρήγορα να χαλαρώσουν καθώς οι επενδυτές παλεύουν με την πραγματικότητα ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός στις ΗΠΑ πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιταχύνοντας μια παγκόσμια ύφεση.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,6% στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία. Ο δείκτης μετοχών της Αυστραλίας άνοδο 1,6%, της Νότιας Κορέας επίσης άνοδο 2,1%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei έκανε άλμα 2,8%.
Τα κινεζικά bluechips άνοιξαν επίσης 0,8% υψηλότερα, καθώς ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας υποσχέθηκε ισχυρότερη υποστήριξη στην πραγματική οικονομία αφού εξαπλώθηκαν τα lockdown για τον COVID πριν από το πολύ σημαντικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Οι επενδυτές είχαν ξεπουλήσει μετοχές νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, εν αναμονή μιας ισχυρής αποτύπωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τον ασιατικό δείκτη να μειώνει τώρα τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 3,4% για την εβδομάδα, βοηθούμενος από την σημερινή ανάκαμψη.
Στις 8:30 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei είχε κέρδη +3,34%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +1,75%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας είχε άνοδο +2,33%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε εκτίναξη +3,76%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας είχε κέρδη +2,07%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +2,81% και ήταν στις 451,37 μονάδες