Ήταν εγωιστική η στάση της Γερμανίας στο ενεργειακό; «Αν πέσει σε ύφεση, θα παρασύρει όλη την Ευρώπη», λέει ο Χάμπεκ

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 08:37
UPD:08:38
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Το σχέδιο των 200 δισ. ευρώ που σκοπεύει να δαπανήσει το Βερολίνο για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης έχει αναδειχθεί σε «κόκκινο πανί» συγκεντρώνοντας πλήθος αντιδράσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην καρδιά του πακέτου βρίσκεται το «διπλό ka-boom», όπως ονομάζει ο καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σολτς, το «φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου» στο ενεργειακό κόστος τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα νοικοκυριά. Όμως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μετέφρασαν το «διπλό ka-boom» ως μια αντίδραση στην κρίση τύπου «πρώτα η Γερμανία». 

Μετά τον Όλαφ Σολτς, που έκανε λόγο «παρεξηγήσεις» και «άδικες» αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ήταν ο επόμενος που υπερασπίστηκε το πακέτο αρνούμενος ότι η Γερμανία τηρεί εγωιστική στάση και υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο των 200 δισ. θα προστατεύσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. «Αν η Γερμανία αντιμετωπίσει μια πραγματικά βαθιά ύφεση, θα σύρει ολόκληρη την Ευρώπη μαζί της», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξή του. «Δεν είμαστε εγωιστές – προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε μια οικονομία στην καρδιά της Ευρώπης».

Ο Χάμπεκ είπε ότι η κριτική στη Γερμανία είναι άδικη. «Πολλές χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα» για να περιορίσουν τις τιμές της ενέργειας, ανέφερε.

Ο Σολτς την περασμένη εβδομάδα κατονόμασε την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία ως χώρες που λειτουργοούν με ανώτατα όρια στις τιμές. «Η Γαλλία το κάνει σε μεγάλη κλίμακα, σε μεγάλο βαθμό επιδοτώντας κρατικές εταιρείες», είπε. «Το γερμανικό πρόγραμμα ταιριάζει πολύ με όλα αυτά».

Μιλώντας από το γραφείο του στο Βερολίνο, ο Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία έχει «καλές πιθανότητες» να βγάλει τον χειμώνα χωρίς διακοπές ρεύματος και επιβολή δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας, αλλά αυτό μόνο εάν τα ιδιωτικά νοικοκυριά περιορίσουν την κατανάλωση αερίου.

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι καταφέραμε να γεμίσουμε τις αποθήκες χωρίς ρωσικό αέριο και να μειώσουμε τις τιμές», είπε. «Δεν είμαστε ακριβώς εκεί που πρέπει να είμαστε, αλλά η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα [στα τέλη του καλοκαιριού] και τώρα είναι στα 160 ευρώ [ανά μεγαβατώρα]». Οι τιμές είχαν πέσει επειδή η επιτυχία της Γερμανίας στο γέμισμα των αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων - τώρα είναι σχεδόν 95% γεμάτες - έχει «ηρεμήσει την αγορά», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά όσον αφορά το φυσικό αέριο, είπε ότι η κυβέρνηση «έχει ακόμη ανησυχίες». «Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση», δήλωσε. «Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει επίσης να συνεισφέρουν. Δεν μπορούμε να τους διατάξουμε να το κάνουν, φυσικά — πρέπει να το κάνουν οικειοθελώς. Αλλά νομίζω ότι θα το κάνουν».

Ο Χάμπεκ απέρριψε επίσης την κριτική από τη βιομηχανία ότι η κυβέρνηση δεν ενέργησε αρκετά γρήγορα για να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση: ορισμένες εταιρείες έχουν παραπονεθεί ότι το ανώτατο όριο των βιομηχανικών τιμών θα τεθεί σε ισχύ μόλις τον Ιανουάριο.  Ο Χάμπεκ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε προχωρήσει πιο γρήγορα στην ανακοίνωση του πακέτου έκτακτης βοήθειας. «Αλλά πρέπει πρώτα να δεις πολιτικά πώς θα δημιουργήσεις ένα ταμείο 200 δισ. ευρώ και πρέπει να το δομήσεις με τον σωστό τρόπο», είπε. «Αυτό πήρε χρόνο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα