Ψωμί: Αυξήσεις αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 14:34
UPD:14:39

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Αύξηση της επιδότησης του κόστους ενέργειας, μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθώς και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ζητούν οι βιοτέχνες  αρτοποιοί της χώρας, διότι με τις παρούσες συνθήκες οι αυξήσεις στο ψωμί θα είναι αναπόφευκτες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) Μιχάλη Μούσιο για να επιβιώσουν τα χιλιάδες αρτοποιεία της χώρα και με δεδομένο ότι είναι από τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις, θα πρέπει η  τιμή της κιλοβατώρας να μην υπερβαίνει τα 15 - 16 λεπτά να κιλοβατώρα, ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 13% στο 6% αλλά και να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από το καλοκαίρι του 2021 με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης έως και σήμερα  τα λειτουργικά κόστη των αρτοποιείων έχουν διπλασιαστεί, ενώ από τις αρχές του έτους, ο  συνολικό τζίρος έχει μειωθεί κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό, 20%.

Η αύξηση του κόστους και η μείωση το τζίρου, είχαν σαν αποτέλεσμα να κλείσουν 204 αρτοποιεία ανά την Ελλάδα, ενώ  στα πρόθυρα του λουκέτου εκτιμάται ότι είναι περίπου το 10%  των 14.400 βιοτεχνικών αρτοποιείων της χώρας. 

Ο κ. Μούσιος, παρουσίασε και στοιχεία από τα οποία προκύπτουν  ότι το κόστος ενέργειας έχει εκτοξευθεί. Ειδικότερα παρουσίασε στοιχεία ότι όταν ένα αρτοποιείο πληρώνε  1.980 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια το καλοκαίρι του 2021,  φέτος τον Οκτώβριο, το κόστος για το ίδιο αρτοποιείο έχει εκτοξευθεί στα 5.914 ευρώ. 

Για αρτοποιείο που το καλοκαίρι του 2021 πλήρωνε 870 ευρώ για φυσικό αέριο, το Σεπτέμβριο του 2022 το κόστος έφθασε τα 2.600 ευρώ, ενώ ένα αρτοποποιείο που πέρυσι το καλοκαίρι, πλήρωνε πετρέλαιο 1.178 ευρώ, αυτή τη στιγμή πληρώνει 2.024 ευρώ. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο κ. Μούσιος δεν παρακινεί τα μέλη της να προχωρήσουν σε αυξήσεις, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται, ωστόσο, εκτιμά, ότι αν δεν ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιβίωσης των αρτοποιών από το να αυξήσουν τις τιμές, οι οποίες, όπως είπε, παρά τον υπερδιπλασισμό στα λειτουργικά κόστη, έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 16,5%.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα