Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα παρέμβαση στις αγορές με επιπλέον αγορές ομολόγων

Προειδοποιήσεις για «ουσιώδη κίνδυνο» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Βρετανίας
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 14:20
UPD:14:21
Shutterstock

Το πρόγραμμα έκτακτων αγορών ομολόγων επεκτείνει η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England, BoE), ανακοινώνοντας ότι θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που τρέχει και τίτλους συνδεδεμένους με τον πληθωρισμό,καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη στη χαοτική αγορά ομολόγων της χώρας.

Έτσι, η BoE θα προχωρήσει σε αγορές αξίας έως και 5 δισ. λιρών χρέους που είναι προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, επικαλούμενη «ουσιώδη κίνδυνο» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η κίνηση σηματοδοτεί τη δεύτερη επέκταση του έκτακτου πακέτου διάσωσης της Τράπεζας σε ισάριθμες ημέρες, αφού αύξησε το όριο για τις ημερήσιες αγορές χρυσού τη Δευτέρα ενόψει της προγραμματισμένης λήξης του προγράμματος αγορών την Παρασκευή.

Οι αποδόσεις του συνδεδεμένου 10ετούς ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν χτες κατά 64 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σε πτώση της τιμής κατά 5,5%. 

Η Τράπεζα ξεκίνησε την επείγουσα παρέμβασή της στις 28 Σεπτεμβρίου μετά από μια άνευ προηγουμένου seloff μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου που απείλησε να καταρρεύσει επενδυτικά κεφάλαια που βασίζονται σε πολλαπλές υποχρεώσεις (LDI), τα οποία κατέχονται ευρέως από τα συνταξιοδοτικά προγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα