Xορήγηση απεριόριστων δολαριακών κεφαλαίων από Fed, ΕΚΤ, ΒοΕ

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008 11:11

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα προσφέρουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απεριόριστα κεφάλαια σε δολάρια, σε μια προσπάθεια χαλάρωσης των πιέσεων στις χρηματαγορές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα διεξάγουν ανοικτές προσφορές δανείων σε δολάρια σταθερού επιτοκίου, διάρκειας 7, 28 και 84 ημερών, ανακοίνωσε σήμερα η Fed στη διαδικτυακή της τοποθεσία.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες κλιμακώνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Εκτός από τη μείωση του κόστους δανεισμού με συντονισμένη παρέμβαση την προηγούμενη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής προχώρησαν στην τροφοδοσία των παγκόσμιων χρηματαγορών με δισεκατομμύρια δολάρια στο σκοπό τη διευκόλυνση της δανειοδότησης.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να ενεργούν από κοινού και είναι διατεθειμένες να προβούν σε οποιαδήποτε μέτρα κρίνουν αναγκαία για την παροχή ικανοποιητικής ρευστότητας στις αγορές βραχυπρόθεσμου δανεισμού», δήλωσε η Fed. Η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα «μπορούν να χορηγήσουν ικανοποιητικές ποσότητες δανείων σε δολάρια προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση» το 2009.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. στη Νέα Υόρκη οδήγησε στην κλιμάκωση της 14μηνης κρίσης, αναγκάζοντας τις τράπεζες σε πάγωμα του μεταξύ τους δανεισμού εξαιτίας των ανησυχιών για μη επιστροφή των χρημάτων τους. Οι υπουργοί οικονομικών της Ομάδας των Επτά υποσχέθηκαν στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον το σαββατοκύριακο ότι θα λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα για ξεπάγωμα των αγορών πιστώσεων και των χρηματαγορών».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα