Τράπεζα της Αγγλίας: Ενισχύει την παρέμβασή της στην αγορά

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 12:48
UPD:12:49
Shutterstock

Περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), τα οποία και έρχονται να προστεθούν στην παρέμβαση της 28ης Σεπτεμβρίου στην αγορά κρατικών ομολόγων. 

Η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της BoE  είχε ανακοινώσει ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων  δύο εβδομάδων, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την κατάρρευση συνταξιοδοτικών ταμείων που είχαν μεγάλη έκθεση σε ομόλογα. 

Σήμερα, Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα εισάγει επιπλέον μέτρα, ώστε να διασφαλίσει «ομαλή ολοκλήρωση» του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις 14 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων θα αυξήσει το μέγεθος των ημερήσιων δημοπρασιών γι ανα αφήσει περιθώρια για μεγαλύτερες αγορές ομολόγων ενόψει της προθεσμίας της Παρασκευής.

Μέχρι στιγμής η Τράπεζα έχει πραγματοποιήσει 8 δημοπρασίες με ανώτατο όριο αγορών τα 5 δισ. στερλίνες. Στη σημερινή δημοπρασία το ποσό ανεβαίνει στα 10 δισ. στερλίνες. Για τις επόμενες ημέρες θα καθορίζεται όριο κάθε πρωί. 

Παράλληλα η BoE θα λανσάρει ένα νέο όχημα το Temporary Expanded Collateral Repo Facility (TECRF), που θα επιτρέπει στις τράεπες να χαλαρώνουν τις πιέσεις ρευστότητας σε funds - πελάτες τους και να αντεπεξέρχονται στις αναταράξεις της αγοράς.

Ένα τρίτο μέτρο είναι η αξιοποίηση των επιχειρήσεων Indexed Long Term Repo κάθε Τρίτη- που επιτρέπουν σε φορείς της αγοράς να δανειστούν από τα αποθέματα ρευστού της BoE για έξι μήνες με αντάλλαγμα λιγότερο ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα