¶ντληση 43,5 δισ. λιρών επιδιώκουν οι βρετανικές τράπεζες

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008 12:00

Στη διακράτηση μερισμάτων εξαναγκάζονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης Μπράουν για χορήγηση 37 δισ. λιρών στα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου διάσωσης, η Royal Bank of Scotland, η Lloyds TSB και η HBOS δεν θα προβούν στη διανομή μερισμάτων έναντι των κοινών μετοχών μέχρις ότου αποπληρωθούν πλήρως οι προνομιούχες μετοχές αξίας εννέα δισ. λιρών που θα εκδώσουν στο κράτος.

Η Barclays, η οποία ελπίζει ότι θα δεν θα χρειαστεί κρατική στήριξη εάν καταφέρει να αντλήσει 6,5 δισ. λίρες από ιδιώτες επενδυτές, αποφάσισε να διακρατήσει το τελικό της μέρισμα για το 2008, μια κίνηση που θα της αποφέρει δύο δισ. στερλίνες.

Οι ειδήσεις για τη νέα αυστηρή μερισματική πολιτική –που ανακοινώθηκε από το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών στη διάρκεια του σαββατοκύριακου– μειώνουν τις πιθανότητες οι υφιστάμενοι μέτοχοι των RBS, Lloyds TSB και HBOS να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για αγορά ποσοστού στις κοινές μετοχές που θα διατεθούν στην αγορά από τις τράπεζες σε συνεργασία με το κράτος.

Σε αυτή την περίπτωση, η βρετανική κυβέρνηση πιθανόν να φτάσει σε σημείο να κατέχει ποσοστό ελέγχου 60% στην RBS και 43,5% στις Lloyds TSB και HBOS, οι οποίες θα προβούν σε συγχώνευση μετά την εξέταση των όρων της συμφωνίας.

Τα νέα για το σχέδιο διάσωσης ανέκυψαν μετά από ένα σαββατοκύριακο θυελλωδών διαπραγματεύσεων μεταξύ των τραπεζών και των αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από τις συνεχιζόμενες πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές στο τέλος της εβδομάδας.

Ως αντάλλαγμα για την κρατική υποστήριξη, οι RBS, Lloyds και HBOS θα υποβληθούν σε νέους ελέγχους. Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να διορίσει 3 νέα μέλη στο Δ.Σ. της RBS και 2 νέα μέλη στο κοινό Δ.Σ. των Lloyds και HBOS.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα