«Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% μέσα σε δύο με τρία χρόνια»

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 11:41
UPD:11:45

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% μέσα σε «δύο με τρία χρόνια», δήλωσε ο Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και  μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Culture, ο Βιλερουά ντε Γκαλό επανέλαβε ότι «ο σωστός στόχος που πρέπει να επιδιώξουν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στην ΕΚΤ και αλλού ,είναι ένας πληθωρισμός κοντά στο 2%. Παραδέχθηκε όμως ότι η ευρωζώνη είναι «ακόμα πολύ μακριά» από αυτόν τον στόχο, καθώς ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 10% τον περασμένο μήνα. «Είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που η ΕΚΤ στέλνει σε όλους τους οικονομικούς παράγοντες: θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο», είπε ο Βιλερουά ντ Γκαλό. Πρόσθεσε ότι η δράση νομισματικής πολιτικής θα διαρκέσει δύο έως τρία χρόνια για να παραχθεί πλήρες αποτέλεσμα.

Στον αγώνα κατά του υψηλού πληθωρισμού, η ΕΚΤ αύξησε τα τρία βασικά της επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, σε ένα ασυνήθιστο βήμα, στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Το βασικό επιτόκιο είναι σήμερα 1,25% και το επιτόκιο καταθέσεων είναι 0,75%.

Όπως γράφει πάντως η γερμανική Handelsblatt, αρκετά στελέχη της ΕΚΤ έχουν ταχθεί υπέρ της  άλλης μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ, στις 27 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα