Στα 146 ευρώ η μεγαβατώρα υποχώρησε η τιμή του φυσικού αερίου

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 11:18
UPD:11:22
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Στα 146 ευρώ η μεγαβατώρα υποχώρησε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, για πρώτη φορά από τις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. 

«Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Νοεμβρίου στον κόμβο TTF στην Ολλανδία μειώθηκε στα 146 ευρώ , καταγράφοντας μια πτώση κατά 6,5% από την έναρξη της συνεδρίασης» τόνισε  εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου του Αμστερνταμ. 

Η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου αποδίδεται στο γεγονός ότι τα αποθέματα στις ευρωπαϊκές υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου (UGS) πλησιάζουν στο μέγιστο - τώρα έχουν ήδη φτάσει σχεδόν στο 91% συνολικά. 

Οι χώρες μέλη της ΕΕ  είχαν δεσμευτεί  να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις UGS κατά τουλάχιστον 80% έως το χειμώνα 2022-2023 και κατά 90% σε όλες τις επόμενες χειμερινές περιόδους.

Είναι σημαντικό επίσης ότι το ποσοστό  της παραγωγής  αιολικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά - σε περίπου 13,5% τον Σεπτέμβριο και πάνω από 20% από τις αρχές Οκτωβρίου. Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας οδηγεί σε λιγότερη χρήση φυσικού αερίου για τις ανάγκες των νοικοκυριών και της βιομηχανίας, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τα αποθέματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα