«Κεραμίδα» τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 21:00
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη 
[email protected]

«Φωτιά» έχουν πάρει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μετά τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών, δυσκολεύοντας τη ζωή χιλιάδων αγοραστών κατοικιών που βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά χρέη.

Στη Βρετανία, το μέσο επιτόκιο των διετών στεγαστικών δανείων αυξήθηκε χθες στο 6,07%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Μοneyfacts Group. Αντίστοιχα, το κόστος δανεισμού στα πενταετή δάνεια σταθερού επιτοκίου έκλεισε στο 6%, επίπεδο που έχει να επαναληφθεί από τον Φεβρουάριο του 2010. Το μαζικό sell off που προκάλεσε το δημοσιονομικό σχέδιο του Βρετανού υπουργού Κουάσι Κουάρτενγκ με τις φορολογικές μειώσεις ώθησε στα ύψη τα έντοκα swaps, τα οποία παρακολουθούνται από τις τράπεζες για την τιμολόγηση των στεγαστικών προϊόντων τους. Ακόμη και η πρόταση της Ντάουνινγκ Στριτ να αποσύρει το αμφιλεγόμενο μέτρο της κατάργησης της ανώτατης φορολογικής κλίμακας δεν κατάφερε να ανακόψει την ανοδική πορεία των επιτοκίων.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη από τράπεζες, μεταξύ των οποίων Barclays και Natwest, αναμένεται να έχουν σήμερα συνάντηση με τον Κουάρτενγκ προκειμένου να συζητήσουν την πρόσφατη αναστάτωση στην αγορά στεγαστικής πίστης, σύμφωνα με το Sky News. Ο υπουργός Οικονομικών σκοπεύει να ζητήσει από τις τράπεζες να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους μετά την απόσυρση ενυπόθηκων στεγαστικών προϊόντων από την αγορά. Tο υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες σημαίνει ότι το μέσο μηνιαίο κόστος των διετών στεγαστικών σταθερού επιτοκίου θα αυξηθεί στις 1.325 στερλίνες (1.508 δολάρια) μηνιαίως από 725 στερλίνες του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, εξέλιξη που προκαλεί έντονες ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση πολλών νοικοκυριών.

Προβλήματα όμως δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα νοικοκυριά στη Βρετανία, αφού οι τριγμοί γίνονται ολοένα και πιο αισθητοί και στον κόσμο του επιχειρείν. Στοιχεία της εταιρείας νομικών συμβούλων Weil, Gotshal & Manges έδειξαν ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις είναι πλέον οι πιο προβληματικές μεταξύ των εταιρειών των κορυφαίων οικονομιών της Ευρώπης. Στο τρίτο τρίμηνο, οι οικονομικές πιέσεις στις βρετανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010, με τη Βρετανία να υποσκελίζει πλέον τη Γερμανία, η οποία κατείχε την πρώτη θέση το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο όσον αφορά τον αριθμό των υπερχρεωμένων εταιρειών.

 

Αποθέρμανση στην αμερικανική αγορά 

 

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, οδηγώντας σε αποθέρμανση την αμερικανική αγορά στέγης. Το μέσο επιτόκιο στα 30ετή δάνεια σταθερού επιτοκίου κυμαίνεται τώρα στο 6,7% από 6,29% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Freddie Mac. Να σημειωθεί ότι τα επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων είχαν υποχωρήσει προς στιγμή χαμηλότερα από το 5% στις αρχές Αυγούστου, όμως έκτοτε αυξήθηκαν περίπου 2%, γεγονός που αποτυπώνεται στη μείωση των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ για έβδομο συναπτό μήνα τον Αύγουστο, στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από το 2011, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κτηματομεσιτών.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα