Στο μικροσκόπιο της ΕΕ το γερμανικό σχέδιο των 200 δισ.

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 11:58
UPD:12:25
Alexandros Michailidis / SOOC/Alexandros Michailidis / SOOC

Το άνευ προηγουμένου σχέδιο επιδότησης της ενέργειας της Γερμανίας έχει ένα βασικό εμπόδιο: τη Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ανταγωνισμό θα πρέπει να εξετάσει εξονυχιστικά τη «μεγάλη αμυντική ομπρέλα» του Βερολίνου ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους Γερμανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Αν και είναι απίθανο η Βεστάγκερ να μπλοκάρει το σχέδιο, θα πρέπει να αποδείξει ότι η Γερμανία δεν επιβαρύνει άδικα τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη - ή να απαιτήσει αλλαγές για να διασφαλίσει ότι οι γερμανικές εταιρείες δεν θα έχουν πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων.

«Αυτό θα μπορούσε να σπάσει την ενιαία αγορά», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στο Politico. «Διακινδυνεύουμε πραγματικά έναν αγώνα επιδοτήσεων με μερικά από τα μεγαλύτερα έθνη της ΕΕ να κοντραριστούν το ένα το άλλο».

Μάλιστα, ο Επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να εξετάσει «εξονυχιστικά» εάν το τεράστιο σχέδιο της Γερμανίας να προστατεύσει εταιρείες και νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας σέβεται τους κανόνες του μπλοκ για τις δημόσιες επιδοτήσεις.

«Η Γερμανία αποκάλυψε ένα απολύτως γιγαντιαίο σχέδιο 200 δισ. ευρώ (198 δισ. δολάρια)», είπε σε συνέντευξή του στο BFM TV την Πέμπτη. «Πρέπει να επαληθεύσουμε ότι αυτό είναι συμβατό με την κρατική ενίσχυση».

Ο Μπρετόν είπε ότι θα συνεργαστεί με την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ για να καθορίσει εάν επιτρέπεται το γερμανικό σχέδιο που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ είπε ότι η Γερμανία είχε προειδοποιήσει την Επιτροπή ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο, αλλά όχι το ποσό.

Ερωτηθείς αν ήταν έκπληκτος, ο Μπρετόν είπε: «Το ποσό είναι πολύ σημαντικό».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Politico


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα