BoJ: Απεριόριστη διάθεση δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 08:55
UPD:10:00

Όσο περισσότερα δολάρια χρειαστούν ανακοίνωσε πως θα διαθέσει στις τράπεζες η Bank of Japan (BoJ), σε μια προσπάθεια ανάλογη των Ευρωπαίων ηγετών να μειωθεί το κόστος δανεισμού στις χρηματαγορές και να απελευθερωθούν διεθνώς οι πιστώσεις.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα διαθέσει απεριόριστο ύψος δολαρίων με προξαθορισμένα επιτόκια, σύμφωνα με ανακοίνωσή της αργά χθες βράδυ. Επίσης, η τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης των εταιρειών σε ρευστό, επέκτεινε τη γκάμα των κρατικών ομολόγων που αγοράζει από τις τράπεζες και ανέστειλε πρόγραμμα πώλησης μετοχών που αγόρασε από τις τράπεζες την περίοδο 2002-2004.

Η διοχέτευση δολαρίων από την BoJ έρχεται μετά τη συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο μήνα με την Federal Reserve των ΗΠΑ για ανταλλαγή έως 120 δισ. δολαρίων για γιέν.

Ο διοικητής της BoJ, Μασαάκι Σιρακάουα, ανέφερε σήμερα, μιλώντας στο ιαπωνικό κοινοβούλιο, ότι το διοικητικό συμβούλιο μελετά και το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων.

Τα διατραπεζικά επιτόκια για δάνεια σε δολάρια έχουν αυξηθεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings τον περασμένο μήνα, αφήνοντας την αγορά πιστώσεων χωρίς ρευστό. Το Libor για δάνεια τριών μηνών σε δολάρια υποχώρησε χθες στο 4,64%, σύμφωνα με την British Bankers' Association. Το επιτόκιο είναι τρεις φορές υψηλότερο του αντίστοιχου της Fed, που βρίσκεται στο 1,5%.

Σημειώνεται ότι η Bank of Japan αγόρασε μετοχές δύο τρισ. γιέν (19,6 δισ. δολ.) από τις ιαπωνικές τράπεζες την περίοδο 2002-2004 για να τις προστατεύσει από τη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο δεκαετιών. Αρχισε να πουλά αυτές τις μετοχές τη χρήση που έληξε το Μάρτιο του 2007 και κατείχε μετοχές 1,4 τρισ. γιέν έως τα τέλη Μαρτίου του 2008, σύμφωνα με την τελευταία της ανακοίνωση.

Η τράπεζα θα αρχίσει πάλι την πώληση των μετοχών, η οποία απαιτεί την έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου. Σύμφωνα με τον Σικαράουα, ο χρόνος που αυτό θα συμβεί εξαρτάται από την κατάσταση του χρηματιστηρίου αξιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα