Τι προβλέπει το σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 14:08
UPD:14:14

Ως προς την εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας του συστήματος προβλέπονται:

Παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, για την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του Τραπεζικού συστήματος μέχρι 15 δις. Ευρώ

Η εγγύηση αφορά στην έκδοση νέων μεσομακροπρόθεσμων δανείων που θα συναφθούν και τίτλων που θα εκδοθούν / αναχρηματοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2009 και για διάρκεια 3 έως 5 ετών. Η εγγύηση παρέχεται έναντι προμήθειας 100 – 150 μονάδων βάσης, με παράλληλη παροχή εξασφαλίσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα που θα δεχθούν τις εγγυήσεις αυτές ή επιβάρυνση αναλόγως του πιστωτικού κινδύνου του Ιδρύματος, όπως αυτός εκτιμάται περιοδικά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου θα απευθύνεται είτε στο πιστωτικό ίδρυμα/ θεσμικό επενδυτή που δανείζεται είτε στο πιστωτικό ίδρυμα που δανείζει, προκειμένου να διασφαλίζονται ευνοϊκότεροι όροι. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η μεταφορά υψηλότερων διατραπεζικών επιτοκίων στους δανειολήπτες της χώρας μας και εξασφαλίζεται η ομαλοποίηση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων τόσο στο διατραπεζικό σύστημα, όσο και προς την πραγματική οικονομία (επιχειρήσεις και νοικοκυριά).

Έκδοση ειδικών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με διάθεσή τους στα Πιστωτικά Ιδρύματα ύψους μέχρι 8 δις ευρώ.

Για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, υπάρχει η δυνατότητα ιδιωτικών τοποθετήσεων ομολόγων διάρκειας 2 – 3 – 5 ετών του ελληνικού δημοσίου σε ελληνικές τράπεζες με κλιμακούμενη προμήθεια ανάλογα με τη διάρκεια 50 -100 μονάδες βάσης. Για τα ομόλογα αυτά το Δημόσιο θα λάβει επαρκείς εξασφαλίσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα. Ο ΟΔΔΗΧ καθορίζει, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος τους όρους έκδοσης και αναλαμβάνει την διαχείριση του δανεισμού.

Ενίσχυση της Κεφαλαιακής Βάσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων ύψους μέχρι 5 δις. ευρώ

Για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, που το επιθυμούν, προβλέπεται η αγορά από την πλευρά του δημοσίου προνομιακών μετοχών που θα έχουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να αναγνωρίζονται ως βασικά κύρια ίδια κεφάλαια (Tier 1 capital). Οι μετοχές αυτές έχουν ενσωματωμένο δικαίωμα προαίρεσης εξαγοράς σε διάστημα όχι μικρότερο των 5 ετών και το δημόσιο λαμβάνει απόδοση έως 10% (ανώτατο εκτιμώμενο ποσό διάθεσης 5 δις €). Η συμμετοχή αυτή εγκρίνεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών έπειτα από γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε όλες τις περιπτώσεις όπου παρέχεται εγγύηση του Δημοσίου ή η ενίσχυση μέσω αγοράς προνομιούχων μετοχών διασφαλίζεται η συμμετοχή του Δημοσίου στο Δ.Σ. της Τράπεζας με δικαίωμα αρνησικυρίας στην πολιτική παροχών στα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας.

Πρόσθετα μέτρα – λογιστικοί κανόνες

Δύο πρόσθετα μέτρα, που εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα προστασίας και διασφάλισης ομαλής λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε., και θα λάβει και η χώρα μας είναι:

• Εξασφαλίζεται και στην Ελλάδα, όπως και στα άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., η δυνατότητα αποτίμησης των εμπορικών χαρτοφυλακίων των πιστωτικών ιδρυμάτων σε «ευέλικτες αξίες», οι οποίες θα αντανακλούν την πραγματική αξία των προϊόντων που περιλαμβάνουν χωρίς όμως τις άμεσες επιπτώσεις των τρεχουσών αξιών, οι οποίες αυτή τη στιγμή, δεν απεικονίζουν, λόγω της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις πραγματικές τους αξίες.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσα από την αναμενόμενη τροποποίηση του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 39 (το οποίο καθορίζει τους όρους και τα κριτήρια κατάταξης των χρηματοοικονομικών προϊόντων σε κατηγορίες και τις μεθόδους αποτίμησης κάθε κατηγορίας προϊόντων). Η αναμενόμενη τροποποίηση θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αλλάζουν κατηγορία στην οποία έχουν κατατάξει τα χρηματοοικονομικά τους προϊόντα (από εμπορικό σε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο) προκειμένου να εφαρμόζουν πιο δίκαιους και αντιπροσωπευτικούς τρόπους αποτίμησης των στοιχείων αυτών, όπως θα ορίζεται συγκεκριμένα στο υπό τροποποίηση πρότυπο.

Με τον τρόπο αυτό υπάρχει η δυνατότητα κατάρτισης και παρουσίασης συγκρίσιμων οικονομικών καταστάσεων που θα απεικονίζουν την πραγματική εικόνα των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι τις έντονες και πρόσκαιρες αντιδράσεις της αγοράς. Η υπό εξέταση διάταξη πρόκειται να εφαρμοσθεί από όλα τα Κράτη Μέλη με ημερομηνία εφαρμογής από 1.7.2008 προκειμένου να καλύψει και τις οικονομικές καταστάσεις που θα κλείσουν με ημερομηνία 30.9.2008. Με βάση τον Κανονισμό αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν την δυνατότητα μετακίνησης των χρηματοοικονομικών προϊόντων τους από το εμπορικό στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο (κρατούμενα έως τη λήξη), προκειμένου να μπορούν να επιλέγουν την πραγματική αξία στην οποία θα πρέπει να αποτιμήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να παρουσιάζουν την πραγματική τους οικονομική κατάσταση.

Αυτό το μέτρο, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα οδηγήσει στην προστασία των πιστωτικών ιδρυμάτων και του γενικότερου χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και όλων των συναλλασσόμενων με τα πιστωτικά ιδρύματα (καταθέτες, δανειολήπτες και επενδυτές – μέτοχοι των πιστωτικών ιδρυμάτων), καθώς εξασφαλίζεται η απεικόνιση της πραγματικής τους αξίας. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έναντι, για παράδειγμα, αυτών που λειτουργούν στις Η.Π.Α. όπου ήδη εφαρμόζονται πιο ευέλικτοι κανόνες αποτίμησης.

Ενίσχυση του ρόλου και των ελέγχων των εποπτικών αρχών και του μεταξύ τους συντονισμού.

Προκειμένου να είναι δυνατός ο άμεσος εντοπισμός λανθασμένων ενεργειών από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και να ακολουθούν άμεσα οι διορθωτικές ενέργειες και ο καταλογισμός των ευθυνών στις διοικήσεις τους ενισχύεται η συνεργασία και η ανταλλαγή όλων των απαραίτητων πληροφοριών μεταξύ των εποπτικών αρχών.

Το σύνολο των μέτρων αυτών αναμένεται να εξασφαλίσει την ομαλή και αποδοτική λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να παρέχουν την απαραίτητη ρευστότητα που απαιτείται να διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να διασφαλίζονται οι πελάτες τους, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα