Βρετανία: «Βαρύ» το βήμα της οικονομίας- Εισήλθε στην κρίση κόστους ζωής προτού ανακάμψει από την πανδημία

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 09:57
UPD:09:59
REUTERS/Simon Dawson

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μόνη οικονομία της ομάδας της G7 που δεν έχει ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα σύμφωνα με τα αναθεωρημένα επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. 

Τους δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 0,2% κάτω από το επίπεδο του τελευταίου τριμήνου του 2019, πριν από την πανδημία, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Έτσι είναι κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εισήλθε στην κρίση κόστους ζωής προτού καταφέρει να ανακάμψει πλήρως από την πανδημία.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακάμψει πιο αργά από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Το δεύτερο τρίμηνο, η παραγωγή στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 3,5% και 1,8% αντίστοιχα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έρχεται καθώς η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βιώνει την αναταραχή της αγοράς μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα για περικοπές φόρων που χρηματοδοτούνται από χρέος ύψους 45 δισ. λιρών. Την Τετάρτη, η Τράπεζα της Αγγλίας έλαβε έκτακτα μέτρα για να αποφύγει την κατάρρευση του κλάδου των συντάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου, αγοράζοντας ομόλογα μακροπρόθεσμης λήξης.

Ωστόσο, η ONS αναθεώρησε την ανάπτυξη μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου σε επέκταση 0,2% αντί για συρρίκνωση 0,1% λόγω μεθοδολογικών αλλαγών. Αποκάλυψε επίσης ότι τα νοικοκυριά έχουν πληγεί από τον υψηλό πληθωρισμό. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,2% το τρίμηνο, καθώς η ταχεία αύξηση των τιμών μείωσε την αξία των μισθών. Ο δείκτης αποταμίευσης νοικοκυριών μειώθηκε στο 7,6 από 8,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα