Market Beat: Η νευρικότητα διατηρείται τόσο ψηλά ώστε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 09:46
UPD:09:47

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όσο πιέζονται τα ομόλογα σε κάθε γωνιά της γης, οι αποδόσεις των αμερικανικών λειτουργούν ανταγωνιστικά έναντι των αποδόσεων από μετοχικές αξίες άλλων νομισμάτων. Η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας την Τετάρτη, θεωρήθηκε ως κίνηση που αντιμετωπίζει προσωρινά το σύμπτωμα, αλλά όχι τις αιτίες.

Τα διεθνή

Οι επενδυτές ανησυχούν για μια καταστροφή στις αγορές συναλλάγματος και χρέους παγκόσμια. «Η «τριάδα παραγωγής ανησυχίας» δηλαδή  των αυξανόμενων επιτοκίων, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του ισχυρού δολαρίου, εμφανίζουν διόγκωση της έντασης που προκαλούν». Δήλωσε ο Timothy Moe, επικεφαλής επί της στρατηγικής στις αγορές μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της Goldman Sachs.

  • Οι ασιατικές μετοχές σήμερα βαδίζουν προς τον χειρότερο μήνα από την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, ενώ η ανησυχία στις αγορές νομισμάτων και ομολόγων συνεχίστηκε λόγω των επιθετικών αποφάσεων και δηλώσεων από τις κεντρικές τράπεζες, των ανησυχιών για την παγκόσμια ύφεση και του αυξανόμενου γεωπολιτικού κινδύνου.
  • Η Wall Street έκλεισε απότομα χαμηλότερα χθες Πέμπτη 29/9 λόγω των ανησυχιών ότι η επιθετική μάχη της Federal Reserve κατά του πληθωρισμού θα μπορούσε να παρακωλύσει την οικονομία των ΗΠΑ.
  • Με τις εταιρείες βαρέων βαρών που σχετίζονται με την τεχνολογία Tesla, Apple και Nvidia Corp να πέφτουν, ο Nasdaq βυθίστηκε στο χαμηλότερο σχεδόν επίπεδο του 2022, που είχε οριστεί στα μέσα Ιουνίου.
  • Ο S&P 500 άγγιξε τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2020. Με πτώση άνω του 8% τον Σεπτέμβριο, ο παγκόσμιος μετοχικός δείκτης αναφοράς βρίσκεται σε τροχιά για τον χειρότερο Σεπτέμβριο από το 2008.
  • Το ξεπούλημα των αμερικανικών ομολόγων συνεχίστηκε καθώς αξιωματούχοι της Fed δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μετριάσει ή θα άλλαζε τα σχέδιά της για επιθετική αύξηση των επιτοκίων για να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Η Αθήνα

Με τις αναπτυγμένες αγορές μετοχών σε πτώση μετά από μια προσωρινή ανάσα, η Αθήνα αναζητούσε επί ώρες ψηλότερα επίπεδα για τον Γενικό της Δείκτη με τη βοήθεια των κερδών  που της έδιναν οι ανοδικές μετοχές του FTSE25. Παρά την πτώση από την έναρξη και τις επίμονες παρατηρήσεις των αναλυτών πως η τάση θα ήταν εισαγόμενη από τις μεγάλες αγορές του πλανήτη στην Αθήνα, τα σχέδια των ισχυρών θεσμικών διέφεραν από όσα αποτύπωναν οι συναλλαγές στη Φρανκφούρτη. Εκεί οι πιέσεις με το καλημέρα είχαν προκαλέσει απώλειες πάνω από -1% και στις 13:30 οι απώλειες δεν είχαν ελαττωθεί.

Στην Αθήνα το κατώτερο ημέρας ήταν οι 788,7 μονάδες με χαμηλό εβδομάδας στις 783, με κατώτερο τριμήνου τις 779, από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Μια ανοδική συνεδρίαση θα έδινε το μήνυμα πως η διόρθωση από τα υψηλά του Αυγούστου στις 900 μονάδες ολοκληρώθηκε, δυο μέρες πριν το τέλος του γ τριμήνου. Κάτι αντίστοιχο  είχαν επιχειρήσει οι ισχυροί θεσμικοί και στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης. Ευγενείς προσπάθειες, αλλά ημιτελείς. Καθώς τα ΣΜΕ για το άνοιγμα της Wall Street χθες έδειχναν πτωτικό χάσμα.

Το ταμπλό του ΧΑ οι θεσμικοί είχαν από τις 11:10 ως τις 12:10 τον ΓΔ μεταξύ των 791 και των 793 μονάδων με οριακά κέρδη και λίγο πριν τις 13:00 τον πέρασαν πάνω από τις 796 μονάδες. Στις 13:30 ο ΓΔ βρισκόταν στις 794 με άνοδο 0,33% και ο τζίρος ήταν στα 16,5 εκατ. ευρώ. με σχέση ανοδικών πτωτικών 44/43. Μέχρι εκεί μπορούσαν να συντηρούν μια συσσώρευση με rotation στα blue chip. Τα συμπεράσματα επί των κριτηρίων από αυτή την εικόνα ήταν, όσα απέκλειαν οι συναλλασσόμενοι χθες, από εκείνα που θεωρούσαν βέβαια οι εγχώριοι αναλυτές. Η ένταση με την Τουρκία δεν επηρέασε. Το χάος στους αγωγούς North Stream που έγιναν  North Στρίβ στη θάλασσα επίσης. Η Αθήνα αντέχει, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε αν μπορεί.

Σε νέα έκθεσή της για την Ελληνική Οικονομία η Moody’s, προσέθεσε ένα στοιχείο προβληματισμού: “Βασικό στοιχείο για το πιστωτικό προφίλ της Χώρας, είναι πόσο μεγάλο κίνδυνο αποτελούν οι εκλογές του επόμενου έτους”. Για το παρόν και το μέλλον τοποθετήθηκε και η  UniCredit: “Αναθεωρούμε την πρόβλεψή μας για την αύξηση του Ελληνικού ΑΕΠ το 2022 σε 5,7%, από 4,1%, αλλά μειώνουμε την πρόβλεψή μας για το 2023 σε 0,7%, από 1,1% και προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 10,3% φέτος και θα μειωθεί στο 5% το 2023”. 

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ εκτίμησε:  “Η τεχνική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών επιδεινώθηκε αφού ο διπλός πάτος Μαρτίου και Ιουνίου, που διαμορφώθηκε από τα χαμηλά του πολέμου και αυτά της ενεργειακής κρίσης φαίνεται να χάνεται, μια ιδιαίτερα αρνητική διαγραμματική εξέλιξη.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, αυτά τα χαμηλά έχουν διαμορφωθεί στη ζώνη 790 - 780 μονάδων. Προς το παρόν η ζώνη στήριξης φαίνεται να “κρατάει”, όμως παρατηρώντας την τεχνική εικόνα σε DAX, CAC 40 κτλ., οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο.

Μία διάσπαση της ζώνης 790 - 780 μονάδων, θα οδηγούσε αναπόφευκτα τον ΓΔ στις 750 και 725 μονάδες. Η Ελληνική Αγορά, όπως και το σύνολο των διεθνών δεικτών, είναι σε ιδιαίτερα υπερπουλημένες ζώνες τιμών, όπου με ένα θετικό καταλύτη θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια τεχνική αντίδραση, με τον ΓΔ να προσβλέπει τις 815 και 840 μονάδες”.

Από την Leon Depolas Sec. εκτιμούσαν: “Στο εσωτερικό αναμένουμε να συνεχιστούν οι ταλαντώσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, πιθανότατα, ολοκληρώνοντας με άλλη μια ανοδική προσπάθεια το επόμενο διάστημα. Διατηρούμε το εύρος τιμών μεταξύ των 770 - 850 μονάδων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα του εξαμήνου”.  

Με την ευκαιρία της εμφάνισης μιας αξιοπρεπούς άμυνας στην προτελευταία συνεδρίαση του τρίτου τριμήνου, η προσέγγιση της έννοιας φθηνό συγκριτικά με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά από τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec. είναι οδηγός για μια συγκεκριμένη και αποδεκτή παγκόσμια οπτική. Η σχέση της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας είναι σημαντική και στην τελευταία αναφορά για αυτό για το 2021, οι εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση 58 δις,  αντιπροσωπεύουν το 32% του ΑΕΠ. Η Βάση θεωρητικά για τη σχέση χρηματιστηριακής αξίας προς ΑΕΠ είναι για τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια το 55%. Σε αυτή την τιμή το Χ.Α. βρέθηκε για τελευταία φορά το 2009. Έκτοτε διαπραγματεύεται σταθερά χαμηλότερα.

Στο παρελθόν σύμφωνα με το σχόλιό του: “Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ως το τέλος του 2008 κρατούσε μια σχετική επαφή με τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών και η οικονομική συγκυρία συρρίκνωσης που ακολούθησε, έκοψε τους δεσμούς με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα το 2012 καταγράφεται η χαμηλότερη τιμή από το 1999, όταν η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου είχε φθάσει μόλις το 9% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα υπερβολή είχε σημειωθεί και το 1999 όταν η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αντιστοιχούσε στο 192% του ΑΕΠ.”

Να γιατί το άμεσο συμπέρασμα είναι ξεκάθαρα αισιόδοξο αρκεί να βρεθούν σε τέτοια στρίμωγμα οι ξένοι θεσμικοί  στα αναπτυγμένα ευρωπαϊκά ώστε κάποια στιγμή να το… διαβάσουν: ”Κοιτώντας σήμερα, το Χ.Α. απέχει 15 ποσοστιαίες μονάδες από τους ιστορικούς μέσους όρους των τελευταίων 23 ετών. Θεωρητικά, με βάση αυτό το υπόδειγμα, το δυνητικό ανοδικό περιθώριο της Αγοράς είναι σχεδόν 50%.Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο αισιόδοξα, αν υπολογιστεί η αύξηση του ΑΕΠ που αναμένεται φέτος, ή το 2023. Η Ελληνική Οικονομία είναι από τις λίγες εξαιρέσεις μέσα στην Ευρώπη που θα εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος και το 2023, με βάση τις εκτιμήσεις αξιόπιστων Χρηματοοικονομικών Οργανισμών”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Η επιβεβαίωση της επιπλέον συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -1,54% ή κατά 458 μονάδες στις 29.225,6, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -2,11% στις 3.640,5 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,84% στις 10.737,5 μονάδες.  Ο Dow Jones είναι σε καλό δρόμο για το τρίτο διαδοχικό πτωτικό τρίμηνο για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2015. Αντίστοιχα και ο S&P 500 οδεύει για το τρίτο διαδοχικό αρνητικό τρίμηνο για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές των Travelers (+1%) και Visa Inc. (+0,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-6,5%) και Apple (-5,5%).

Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά, μετά το χθεσινό πτωτικό διάλειμμα, με το 10ετές να ενισχύεται κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,76% και το 2ετές να σημειώνει άνοδο πέντε μονάδες βάσης στο 4,18%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρές πιέσεις κυριάρχησαν στις ευρωπαϊκές αγορές. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -1,67% στις 382,9 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -1,77% στις 6.881 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,71% στις 11.975,6 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,53% στις 5.676,9 μονάδες.

Οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 10,9%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της  Destatis. Πριν ένα μήνα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν στο 8,8%.

ΧΑ

Με βουτιά των βασικών δεικτών διεθνώς -2% και άνω, η Αθήνα άντεξε στο -0,37%

Οι επενδυτές στην προτελευταία σύνοδο του γ τριμήνου με μέτριο για την εποχή  τζίρο και συγκριτικά μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο 789,11 μονάδες. Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν  τον τζίρο και ψαλίδισαν τις αποτιμήσεις  οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 788,46 από 791,42 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,37% ή 2,96 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.

Εμφανίστηκαν 7 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 48,8 εκατ.) που συγκέντρωσαν ικανό  αγοραστικό ενδιαφέρον ώστε  στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη πάνω από +1% 4 και άνοδο πάνω από +1,5% είχαν οι ΜΥΤΙΛ +2,51%, ΕΛΠΕ +1,79%. Στον αντίποδα βρέθηκαν 17 με απώλειες αλλά πτώση πάνω από -2,0% εμφάνισαν ΠΕΙΡ -3,74%, ΕΛΧΑ -3,51%, ΑΔΜΗΕ -2,40%, ΑΛΦΑ -2,19% και ΔΕΗ -2,18% με την ΛΑΜΔΑ να ακολουθεί στο -1,45% και την ΒΙΟ στις αμετάβλητες. 

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,314 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 5,604 εκατ. ευρώ, και τον ΟΠΑΠ αφορούσαν 4,538 εκατ. ευρώ, την ΜΥΤΙΛ τα 685.000 ευρώ, και την ΕΥΔΑΠ  380.540 ευρώ.

Η πορεία

Η αγορά αρχικά στα πρώτα 60 λεπτά κινήθηκε νευρικά πλάγια ανάμεσα στις 788  προς τις 792 μονάδες δύο. Από τις 11:40 και ενώ ήταν στις 791 μονάδες,  ακολούθησε άνοδος με σταδιακή κλιμάκωση ως τις 796 μονάδες στις 12:47 και στις 14:54. Κατόπιν υπήρξε πλάγια κίνηση ψηλότερα ως τις 796,24  μέσα σε θετικό πεδίο. Όμως με κλιμάκωση των πιέσεων από τις 16:12 καθώς  βούλιαζαν οι δείκτες συντονισμένα παγκόσμια, ο ΓΔ είχε βρεθεί στις 789,11 στις  17:00 ήτοι 0,8 μονάδες πάνω από το κατώτερο της μέρας τις 788,30 που ήρθε στις 17:10 και με πίεση στις δημοπρασίες οι θεσμικοί  τον στείλανε  σε κλείσιμο στις 788,46.

Στατιστικά

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 32 και 65 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 57,551 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,840% την προηγούμενη πέρασε στο 4,910% έχοντας φθάσει στο 4,964% ενδοσυνεδριακά.

Ο FTSE25 έκλεισε -0,29% χαμηλότερα στις 1894,07 από 1899,57 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 5,50 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο Τετάρτης  28/9, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -1,23%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Αύξηση της απόστασης των ΣΜΕ από τον  FTSE25

Οι traders στα παράγωγα επέστρεψαν στις δυσοίωνες προσδοκίες με τιμή για τον πιθανό πυθμένα στην τρέχουσα πτώση τις 1850 μονάδες ενώ η απόσταση του κλεισίματος των ΣΜΕ του 25άρη απ΄ αυτό του υποκείμενου δείκτη έγινε 10,25 μονάδες από 6,75 την Τετάρτη 28/9.     Ας ληφθεί υπόψη ότι στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό πεδίο από τις 11:40 ως 16:47 με τα υπόλοιπα λεπτά σε αρνητικό πεδίο την πρώτη ώρα και μόνιμα μετά τις 16:47. Αλλά δεν του επέτρεψαν να σημειώσει τιμή κάτω των 1892 μονάδων χονδρικά.

Το άνοιγμα στις 1899,99 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,41 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 5,50 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 12:46 και ήταν οι 1913,71 μονάδες (+0,74%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:04 και ήταν οι 1891,97 μονάδες (-0,40%). Το κλείσιμο στις 1894,07 από 1899,57 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,29% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 8,591 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1167 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 1905,25 κατώτερο 1864,00 με τελευταίες τιμές στις 1868,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 1883,75 από 1892,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5282. Άλλαξαν χέρια επίσης 55 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με τιμή κλεισίματος στις 1882,75 από 1888,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 110 στη σειρά αυτή.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ισχυρό στα calls. Στα δικαιώματα αγοράς της νέας τρέχουσας σειράς άλλαξαν χέρια 51 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1925 και τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον έφερε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1850 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 2000 μονάδες. Της επόμενης σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τετάρτης  28/9 έκλεισε στις 518,54 μονάδες με πτώση -2,11%. Χθες Πέμπτη 29/9 κινούμενος μεταξύ 510,78 μονάδων (-1,50%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 519,39 μονάδες (+0,16%), και ανώτερο τις 522,14 (+0,69%), έκλεισε στις 512,49 μονάδες με μεταβολή -1,17%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 10,238 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -2,19% απασχόλησε 2,691 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,73% απασχόλησε  2,824 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ -3,74% απασχόλησε 1,958  εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,91% απασχόλησε 2,765 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Από το σχόλιο του Νικόλα Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ ξεχώρισε:

Ο δείκτης Τραπεζών, εμφανίζει ανθεκτικότερη εικόνα, διατηρώντας προς το παρόν τα πρόσφατα χαμηλά στις 513 μονάδες, σε ημερήσιο κλείσιμο. Μία απώλεια αυτών των ορίων, θα οδηγούσε σε πρώτη φάση τον κλαδικό δείκτη στην κοντινή στήριξη των 500 μονάδων και εν συνεχεία στις 475 μονάδες. Σε περίπτωση αντίδρασης, ο ΔΤΡ θα μπορούσε να “αγγίξει” τις 550 μονάδες, με το άνω επιτρεπτό όριο διακύμανσης να ορίζεται από την διπλή κορυφή και την καθοδική γραμμή τάσης στις 572 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν και δεν άλλαξαν αισθητά οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου παρά μόνο στα ΣΜΕ της ΠΕΙΡ. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σήμερα Παρασκευή 30/9 οδηγούνται ηπίως προς τον χειρότερο μήνα από την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, ενώ η ανησυχία στις αγορές νομισμάτων και ομολόγων συνεχίστηκε λόγω των επιθετικών συζητήσεων από τις κεντρικές τράπεζες, των ανησυχιών για την παγκόσμια ύφεση και του αυξανόμενου γεωπολιτικού κινδύνου.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με πτώση -2,04%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -1,06%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,03%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι πρακτικά αμετάβλητος +0,02%

Ενώ ο βασικός δείκτης της Σαγκάης ήταν στο -0,19%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή -0,16% και ήταν στις 452,75 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα