Βρετανία: «Ξεμουδιάζει» η στερλίνα, πιέζεται η Λιζ Τρας

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 08:40
UPD:08:51
REUTERS/Eddie Keogh

Η Λιζ Τρας δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να αλλάξει πορεία όσον αφορά το οικονομικό της σχέδια, αφού μια νέα δημοσκόπηση έδωσε στους Εργατικούς ένα ιστορικό προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών.

Ειδικότερα, δημοσκόπηση της YouGov διαπίστωσε ότι οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα 33 μονάδων έναντι των Τόρις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά από τη δεκαετία του 1990.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των Times και δημοσιεύθηκε αφού η Τρας δεσμεύθηκε να τηρήσει τον «μίνι» προϋπολογισμό της κυβέρνησης της περασμένης Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων των 45 δισ. λιρών φορολογικών περικοπών που χρηματοδοτήθηκαν από το χρέος, που πυροδότησε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η έρευνα ήρθε επίσης μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Τετάρτη, όταν ξεκίνησε ένα πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων ύψους 65 δισ. λιρών για να ανακόψει την κρίση στο συνταξιοδοτικό σύστημα που προκλήθηκε από την απότομη αύξηση των αποδόσεων του χρυσού.

Μετά  «μίνι» προϋπολογισμό του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ την περασμένη εβδομάδα, οι τράπεζες έχουν αποσύρει προϊόντα στεγαστικών δανείων. Το ΔΝΤ επέκρινε επίσης έντονα τα οικονομικά σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης. «Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ. «Είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε πολλαπλούς σκοπούς με τη νομισματική πολιτική».

Ορισμένοι βουλευτές των Τόρις πιστεύουν ότι η Τρας θα μπορούσε να απομακρύνει τον Κουάρτενγκ , αλλά οι σύμμαχοί της απορρίπτουν το ενδεχόμενο κάνοντας λόγοα για «απόλυτη ανοησία».

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές, η Τρας και ο Κουάρτενγκ θα έχουν συνομιλίες την Παρασκευή με τον Ρίτσαρντ Χιουζ, πρόεδρο του Γραφείου Προϋπολογισμού, το οποίο παρέχει προβλέψεις με βάση τα κυβερνητικά σχέδια.

Τα μέτρα της Τράπεζας της Αγγλίας φαίνεται πως βοήθησαν στην ενίσχυση του κλίματος. Η στερλίνα υποχώρησε απότομα τη Δευτέρα, αλλά σημείωσε ράλι την Πέμπτη, καταγράφοντας άνοδο 1,7% έναντι του δολαρίου στα 1,107 δολάρια. Το ράλι της λίρας νωρίς την Παρασκευή την «έσβησε» για λίγο όλες τις απώλειες που σημείωσε από την ομιλία του Κουάρτενγκ την περασμένη Παρασκευή, όταν ανακοίνωσε σαρωτικές φορολογικές μειώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η στερλίνα έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 7% από το ιστορικό της χαμηλό των 1,0350 δολαρίων που σημειώθηκε νωρίς τη Δευτέρα. Το πρωί της Παρασκευής σημείωσε άνοδο έως και 0,8% έναντι του δολαρίου, στα 1,1203 δολάρια, σηματοδοτώντας ανάκαμψη από το απότομο sell off αυτή την εβδομάδα και επιστρέφοντας περίπου στο σημείο που βρισκόταν πριν αρχίσει να μιλάει ο υπουργός Οικονομικών στο κοινοβούλιο για τον μίνι προϋπολογισμό σχεδόν πριν από μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας καθώς και μια κίνηση του Γραφείου Προϋπολογισμού να παρουσιάσει την αξιολόγησή του για τις οικονομικές προβλέψεις που διέπουν τον «μίνι προϋπολογισμό», είχαν βοηθήσει στην τόνωση του κλίματος. Οι αγορές ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας και η σταθεροποίηση των αποδόσεων των gilt είναι ένας μεγάλος παράγοντας για να καταπραΰνουν τις ανησυχίες, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα