Γερμανία: Πλαφόν- ανάσα στην τιμή του φυσικού αερίου - «Δάνειο» 200 δισ. ευρώ

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 21:11
UPD:23:56
Shutterstock

 Η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στον δανεισμό 200 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένουν να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου με στόχο την προστασία των καταναλωτών και των εταιρειών από το υψηλό ενεργειακό κόστος, ανακοίνωσε  ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μειώσει τις τιμές [της ενέργειας]», είπε ο Σολτς  «Τώρα στήνουμε μια μεγάλη αμυντική ομπρέλα... την οποία θα προικίσουμε με 200 δισεκατομμύρια ευρώ».

Η ανακοίνωση ακολούθησε ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του σοσιαλδημοκρατικού καγκελαρίου, του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ από τους Πράσινους και του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τους  Ελεύθερους Δημοκράτες για το πώς θα απαντήσουν στον  «ενεργειακό πόλεμο» που ξεκίνησε η Ρωσία.

«Αυτή η απόφαση είναι μια ξεκάθαρη απάντηση στον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν]», είπε ο Λίντνερ.  «Είμαστε οικονομικά ισχυροί και κινητοποιούμε αυτή την οικονομική δύναμη όταν χρειάζεται».

Σύμφωνα με το προτεινόμενο καθεστώς, το κράτος θα θέσει ανώτατο όριο για τις τιμές του φυσικού αερίου και θα πληρώσει τη διαφορά στους εισαγωγείς φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς θα ενεργοποιήσει για τον σκοπό αυτό ξανά το ταμείο που είχε συστήσει για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας, το οποίο  δεν εμπίπτει στον κανόνα φρένου του χρέους., ενώ   θα το ενισχύσει με επιπλέον πόρους.  Παράλληλα, επεξεργάζεται μέτρα για τη μείωση των τιμών του ρεύματος.

«Θέλουμε να διαχωρίσουμε ξεκάθαρα τις δαπάνες κρίσης από την τακτική διαχείριση του προϋπολογισμού μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Λίντνερ, επιμένοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση παρέμεινε προσηλωμένη σε μια συντηρητική δημοσιονομική πολιτική που στοχεύει στον περιορισμό του πληθωρισμού, ο οποίος  εκτινάχθηκε στο 10,9 %  τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε την επιδότηση των προμηθευτών με προσαύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που θα επιβάρυνε τους καταναλώτες, αλλά μετά από αντιδράσεις εγκαταλείφθηκε

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα