ΣΥΝ: «Μέγα οικονομικό σκάνδαλο» το σχέδιο στήριξης των τραπεζών

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 16:04

Μέγα οικονομικό σκάνδαλο και άνευ προηγουμένου καταλήστευση και λεηλασία του ελληνικού λαού αντιπροσωπεύει το ελληνικό σχέδιο στήριξης του τραπεζικού κλάδου που ανακοινώθηκε σήμερα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνης.

Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι «το μυθικού ύψους πόσο των 28 δισ. προς τις τράπεζες ενισχύει το τραπεζικό κεφάλαιο και τα πανύψηλα κέρδη του μέσα στην κρίση».

Ο κ. Λαφαζάνης ασκώντας σκληρή κριτική και στους χειρισμούς της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζει επίσης ότι «το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων απαράδεκτων ευρωπαϊκών κατευθύνσεων, δείχνει την γενικότερη υποκρισία των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, αφού μετατρέπονται σε κουρελόχαρτο οι κανόνες της Ε.Ε. προκειμένου να διασωθούν οι τραπεζίτες από τις ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές πρακτικές τους».

Εξίσου υποκριτικές χαρακτηρίζει και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η οποία με «διάφορα “λογιστικά τρικ” ισχυρίζεται πως ο πακτωλός δισ. ευρώ προς τις τράπεζες σχεδόν δεν θα επηρεάσει το χρέος και το έλλειμμα, σε μια περίοδο που επιβάλλεται άγρια φορολογική λεηλασία και σκληρή λιτότητα στα λαϊκά στρώματα στο όνομα της συγκράτησής τους».

Ο βουλευτής του Συνασπισμού υποστηρίζει τέλος ότι «αντί του σκανδαλώδους πακέτου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χρειάζονταν να ληφθούν άλλου είδους μέτρα», όπως τα ακόλουθα:

• Η ανάκτηση, ως πρώτο βήμα, από το δημόσιο του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Τράπεζας και η ενίσχυση της παρουσίας του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, ώστε με πυρήνα τις τρεις αυτές Τράπεζες να ασκηθεί μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική αποκλειστικά και μόνο με αναπτυξιακά και κοινωνικά -όχι κερδοσκοπικά- κριτήρια.

• Η ανάληψη από το δημόσιο πρωτοβουλίας, στο όνομα της προστασίας της οικονομίας και του καταναλωτικού κοινού, για άμεση παρέμβαση στη διαμόρφωση των τραπεζικών επιτοκίων χορηγήσεων, με στόχο τη συγκράτηση και τη μείωσή τους, σε βάρος των τραπεζικών κερδών

• Η εγγυοδότηση από το δημόσιο, αντί των τραπεζών, των νοικοκυριών, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -ειδικά των πιο ευάλωτων κατηγοριών τους- για τις δανειακές υποχρεώσεις τους, οι οποίες μέσα στην κρίση γίνονται όλο και πιο δυσβάστακτες.

• Η λήψη σειράς ουσιαστικών ρυθμίσεων για την πραγματική ανακούφιση των δανειοληπτών που έχουν ανάγκη και την ανακοπή του κύματος κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ειδικά της πρώτης κύριας κατοικίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα