Tζ. Μπους: Μακροπρόθεσμα η οικονομία θα ανακάμψει

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 17:07

Την εκτίμησή του ότι μακροπρόθεσμα η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έπειτα από συνάντηση που είχε με τους κύριους συμβούλους του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Πήραμε έκτακτα μέτρα, επειδή οι περιστάσεις είναι έκτακτες», δήλωσε ο Μπους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο για την ενίσχυση με δισεκατομμύρια δολάρια των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολία δεν θα αυξήσει υπέρμετρα το ρόλο της κυβέρνησης στην οικονομία.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Αμερικανοί να γνωρίζουν ότι το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στην ελεύθερη επιχειρηματική δραστηριότητα κι όχι στην αντικατάστασή της», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες για μήνες, αλλά είχε σημειώσει επίσης ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών.

«Θα αντιμετωπίσουμε έναν αριθμό προκλήσεων για έναν αριθμό μηνών», υπογράμμισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC, ενώ παραδέχτηκε ότι «θα πάρει καιρό να ξεπεραστεί αυτή η φάση».

Ωστόσο, ο Πόλσον φάνηκε αισιόδοξος όσον αφορά τα θετικά αποτελέσματα του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών που υιοθετήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου από το Κογκρέσο.

«Οι άνθρωποι μπορούν να περιμένουν μία επάνοδο της εμπιστοσύνης στο σύστημα, ότι οι τράπεζες θα ξαναρχίσουν να δίνουν δάνεια και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς», διαβεβαίωσε.

Καταλήγοντας ο Χένρι Πόλσον έστειλε προς το κοινό ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι «η Αμερική είναι ένα ισχυρό έθνος, είμαστε αισιόδοξοι άνθρωποι και έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και τις πηγές. Θα βγούμε νικητές από αυτήν την πρόκληση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα