Λαγκάρντ: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξάνονται «για αρκετές συνεδριάσεις»

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 12:03
UPD:12:06
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις της παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να «επιβραδυνθεί σημαντικά», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για αρκετές συνεδριάσεις», είπε η Λαγκάρντ σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου στη Φρανκφούρτη, για να διασφαλιστεί ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές και τα κέρδη των τιμών θα επιστρέψουν στον στόχο - παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ύφεση στη Γερμανία και την Ευρωζώνη.

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι ο «πρώτος προορισμός» της είναι να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να φτάσουν στο «ουδέτερο επιτόκιο», που ούτε ενισχύει ούτε περιορίζει την ανάπτυξη.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της αυτόν τον μήνα κατά 75 μονάδες βάσηςσε μια ιστορική κίνηση. Το καθετικό επιτόκιο οδηγήθηκε από το -0,5% στο +0,75%. Ωστόσο, η Λαγκάρντ είπε ότι παραμένει χαμηλότερο από το ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο οι αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι στην Ευρωζώνη είναι μεταξύ 1 και 2%. 

«Ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να μειώσουμε την ανάπτυξη, ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να βάλουμε τους ανθρώπους στην ανεργία, ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε ύφεση, ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να το πετύχουμε αυτό», είπε η Λαγκάρντ.  

Η ΕΚΤ ορίζει τη σταθερότητα των τιμών με πληθωρισμό στο 2%, αλλά η αύξηση των τιμών στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ανέλθει σε νέο ρεκόρ στο 9,7% τον Σεπτέμβριο (τα στοιχεία ανακοινώνονται την Παρασκευή).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα