Οι όροι ανταγωνισμού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλάζουν ριζικά, παρά το γεγονός ότι αυτό κατάφερε να αντέξει στη διεθνή κρίση και παραμένει υγιές, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, σε συναντήσεις που είχε με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.
Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Αράπογλου, η μακρά χρονική περίοδος, που ξεκίνησε με την απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης και την αλματώδη ανάπτυξη της στεγαστικής πίστης, φαίνεται πως τερματίζεται, ενώ το ενδεχόμενο συνεργιών και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για την αντιμετώπιση των έμμεσων συνεπειών της κρίσης είναι ανοικτό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής, η αύξηση των μεριδίων αγοράς στους επιμέρους τομείς της ευρύτερης λιανικής τραπεζικής (ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) δεν θα αποτελεί το επίκεντρο του ανταγωνισμού, που έγκειται πλέον στο τρίπτυχο: ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ισχυρή ρευστότητα.
«Η μείωση του κόστους λειτουργίας θα αποτελέσει ένα ακόμη ζητούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κερδοφορίας», ανέφερε ο κ. Αράπογλου, επισημαίνοντας ότι οι συνέργιες μέσω των εξαγορών και συγχωνεύσεων μπορεί να οδηγήσουν στο επιθυμητό αυτό αποτέλεσμα.
Ο κ. Αράπογλου δήλωσε ακόμη πως δεν ανησυχεί για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των δανειοληπτών που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια λόγω της αύξησης του κόστους του χρήματος, ωστόσο επανέλαβε ότι οι αιτήσεις δανειοδότησης εξετάζονται πλέον με αυστηρότερα κριτήρια.
Ο επικεφαλής της Εθνικής εξέφρασε, παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι η τράπεζα «όχι μόνο παραμένει υγιής αλλά με το τέλος της κρίσης, όποτε αυτό συμβεί χρονικά, μπορεί να βγει κερδισμένη εκμεταλλευόμενη ευκαιρίες που ενδεχομένως να προκύψουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ