Χρηματιστήρια: Κύμα ρευστοποιήσεων - Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 16:06
UPD:16:20
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τριγμοί καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,3% κάτω από τις 800 μονάδες. Sell off στις τράπεζες, 6% χάνει η Πειραιώς. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί και σημειώνονται μαζικές ρευστοποιήσεις. Κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, και η ενεργειακή και οικονομική κρίση.

Ράλι και στα ομόλογα, το ελληνικό δεκαετές είναι στο 4,56%, το ιταλικό στο 4,24% και το γερμανικό στο 2,08%, για πρώτη φορά από το 2008.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν απότομα την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν μια σειρά από αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας και το νέο οικονομικό σχέδιο από το Ηνωμένο Βασίλειο, που παρουσίασε η κυβέρνηση Τρας.

Ο Stoxx 600, σε έδαφος bear market πλέον, υποχώρησε 2,8%, με όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Άνω του 2% η πτώση στη Φρανκφούρτη. Κλυδωνισμοί και -3% στο Μιλάνο, εν όψει και των εκλογών της Κυριακής.

* Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι βασικοί πόροι παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση, άνω του 4%.  Ειδικότερα, η τιμή των συμβολαίων του μπρεντ υποχώρησε κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στα 90,00 δολάρια το βαρέλι. Όσον αφορά το αμερικανικό αργό, η τιμή του υποχώρησε κατά 0,55%, και μιαμορφώθηκε στα 83,03 δολάρια.

Ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης παγιδεύτηκε σε βαθιά ύφεση τον Σεπτέμβριο. Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για τη δραστηριότητα σε υπηρεσίες και μεταποίηση υποχώρησε στις 48,2 μονάδες από 48,9 τον Αύγουστο. Είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο ο δείκτης κινείται κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων - γεγονός που σηματοδοτεί ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι σε τροχιά συρρίκνωσης. 

Οι κινήσεις της Πέμπτης στην αγορά έρχονται αφότου η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια σειρά φορολογικών περικοπών καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ύφεση

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε επίσης τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη - την έβδομη συνεχόμενη άνοδό της - και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

* Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της στο 0,5%, μια μετατόπιση που φέρνει ένα τέλος σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη.

* Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο κατά άλλα τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας την Τετάρτη και ανέφερε ότι οι αυξήσεις θα συνεχίσουν να έρχονται.

* Με πτώση άνοιξε και η Wall Street.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα