Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια στο 2,25%

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 14:43
UPD:14:58
Shutterstock

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75%, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται «περαιτέρω, δυναμική» νομισματική σύσφιξη για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη αύξηση που ανακοινώνεται. Η απόφαση στέλνει το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας στο υψηλότερο επίπεδό του από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE απέφυγε, ωστόσο, να προχωρήσει σε μια πιο επιθετική προσέγγιση, όπως έγινε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε τρίτη διαδοχική άνοδο κατά 75 ποσοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα.

Η επιτροπή διαβεβαίωσε ότι θα «ανταποκριθεί σθεναρά για όσο χρειάζεται» εάν οι πληθωριστικές πιέσεις εξελιχθούν πιο επίμονες και πρόσθεσε ότι ο ανοδικός κίνδυνος θα μπορούσε να προέλθει από την ισχυρότερη ζήτηση. Αυτή η δήλωση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ορισμένα μήλε ψήφισαν για μεγαλύτερη αύξηση, θα μπορούσε να καλλιεργεί το έδαφος για μια μεγαλύτερη αύξηση αργότερα φέτος, σχολίασε το Bloomberg. 

Η BoE δέχεται πιέσεις για να συμβαδίσει με τις μεγάλες αυξήσεις που ανακοίνωσαν άλλες κεντρικές τράπεζες για την προστασία της στερλίνας, η οποία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1985. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτίμησε επίσης ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο - εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως σημειώνει το Reuters - η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, ανταποκρίνεται στον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.

Οι αξιωματούχοι της επιτροπής υποστήριξαν ότι παρά την αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών, η αύξηση των μισθών και ο εγχώριος πληθωρισμός ήταν πολύ πάνω από τους ρυθμούς που συνάδουν με τον στόχο πληθωρισμού 2% της BoE, ενώ το ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης θα ενισχύσει τις δαπάνες των νοικοκυριών, προσθέτοντας πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα.

Η BoE αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί λίγο κάτω από το 11% τον Οκτώβριο, κάτω από το «ταβάνι« του 13,3% που προέβλεπε τον περασμένο μήνα, προτού η Λιζ Τρας κερδίσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας με την υπόσχεση να περιορίσει τους δασμούς στην ενέργεια και να μειώσει τους φόρους.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα