Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 14:43

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια στο 2,25%

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75%, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται «περαιτέρω, δυναμική» νομισματική σύσφιξη για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75%, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται «περαιτέρω, δυναμική» νομισματική σύσφιξη για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη αύξηση που ανακοινώνεται. Η απόφαση στέλνει το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας στο υψηλότερο επίπεδό του από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE απέφυγε, ωστόσο, να προχωρήσει σε μια πιο επιθετική προσέγγιση, όπως έγινε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε τρίτη διαδοχική άνοδο κατά 75 ποσοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα.

Η επιτροπή διαβεβαίωσε ότι θα «ανταποκριθεί σθεναρά για όσο χρειάζεται» εάν οι πληθωριστικές πιέσεις εξελιχθούν πιο επίμονες και πρόσθεσε ότι ο ανοδικός κίνδυνος θα μπορούσε να προέλθει από την ισχυρότερη ζήτηση. Αυτή η δήλωση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ορισμένα μήλε ψήφισαν για μεγαλύτερη αύξηση, θα μπορούσε να καλλιεργεί το έδαφος για μια μεγαλύτερη αύξηση αργότερα φέτος, σχολίασε το Bloomberg. 

Η BoE δέχεται πιέσεις για να συμβαδίσει με τις μεγάλες αυξήσεις που ανακοίνωσαν άλλες κεντρικές τράπεζες για την προστασία της στερλίνας, η οποία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1985. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτίμησε επίσης ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο - εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως σημειώνει το Reuters - η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, ανταποκρίνεται στον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.

Οι αξιωματούχοι της επιτροπής υποστήριξαν ότι παρά την αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών, η αύξηση των μισθών και ο εγχώριος πληθωρισμός ήταν πολύ πάνω από τους ρυθμούς που συνάδουν με τον στόχο πληθωρισμού 2% της BoE, ενώ το ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης θα ενισχύσει τις δαπάνες των νοικοκυριών, προσθέτοντας πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα.

Η BoE αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί λίγο κάτω από το 11% τον Οκτώβριο, κάτω από το «ταβάνι« του 13,3% που προέβλεπε τον περασμένο μήνα, προτού η Λιζ Τρας κερδίσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας με την υπόσχεση να περιορίσει τους δασμούς στην ενέργεια και να μειώσει τους φόρους.

naftemporiki.gr