«Τα μέτρα για τις τράπεζες δεν είναι λευκή επιταγή»

Εθνικοποίηση ζήτησε ο Αλ. Αλαβάνος
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2008 13:30
UPD:16:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών δεν αποτελούν «λευκή επιταγή» δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, «σχετικά με την αναγκαιότητα της κρατικής παρουσίας στο χρηματοπιστωτικό τομέα». «Στηρίζετε τους τραπεζίτες», αντέτεινε ο κ. Αλαβάνος, ζητώντας εθνικοποίηση των τραπεζών που δεν αντέχουν.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι «οποία τράπεζα θέλει να τα αξιοποιήσει πρέπει να αποδεχθεί και εκπροσώπηση του δημοσίου, που θα έχει το δικαίωμα βέτο, ενώ επιπλέον θα υπάρχει και περιορισμός στις αμοιβές των στελεχών των τραπεζών».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Παπαθανασίου - Αλαβάνος για μέτρα στήριξης τραπεζών

Παπαθανασίου - Αλαβάνος για μέτρα στήριξης τραπεζών

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα άμεσης εμπιστοσύνης και ενίσχυσης της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος «για να μην αυξηθεί το επιτόκιο στο δανειολήπτη, για να μπορέσει να συνεχίσει να παίρνει δάνειο ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, για να μην αποκλείσει από το δανεισμό όλους αυτούς που έχουν ανάγκη των χρημάτων», πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου και τόνισε ότι «το κράτος δεν στηρίζει τις τράπεζες και τους τραπεζίτες, αλλά το τραπεζικό σύστημα».

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Αλαβάνος παρατήρησε ότι τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για τη στήριξη των τραπεζών είναι όσα ο μισός προϋπολογισμός και περισσότερα απ' όσα παίρνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από ένα 7ετές Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Πρότεινε, δε, «όποια τράπεζα “γονατίζει” και δεν μπορεί να αντέξει και εφόσον το Δημόσιο συμφωνεί ότι συμφέρει την οικονομία να γίνει κάτι τέτοιο, η παροχή στήριξης από το Δημόσιο (να) σημαίνει εθνικοποίηση αυτής της τράπεζας».

Τέλος, πρότεινε να κληθούν στη Βουλή οι διοικητές των ιδιωτικών τραπεζών να εξηγήσουν «τι έχουν κάνει και για τις αμοιβές τους».

«Διότι τη στιγμή που τους δίνετε 28 δισεκατομμύρια, αυτή η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στρέφεται ενάντια στην ΟΤΟΕ για το αν θα πάρουν 10 ή 20 ευρώ παραπάνω οι υπάλληλοι! της. Είναι ντροπή. Είναι προσβολή», κατέληξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα